Op de dag dat Den Haag nasidderde over de gevolgen van een huwelijksfeest speelde er donderdag een bijzonder debatje in de Tweede Kamer.

Het ging over Wajongers. Deze groep jongeren met een arbeidsbeperking vindt emplooi bij werkgevers met een sociale inborst. Ze doen betekenisvol werk in een land dat roept dat iedereen mag meedoen.

Al jaren speelt er een gekke kwestie over jubileumbonussen. Iedereen herinnert zich vakkenvuller Klaas-Jan van de Jumbo-supermarkt aan de Leeuwarder Van Loonstraat. Hij kreeg van zijn baas een bonus van 350 euro voor zijn 12,5-jarig dienstjubileum maar moest het geld terstond inleveren bij het UWV. Regels zijn regels.

Wat dan gebeurt is voorspelbaar. Ophef in politiek Den Haag. Kamervragen. De staatssecretaris kwam met antwoorden, er volgde een debat en alles bleef bij het oude. Want regels zijn regels.

'Bonuskwestie maakt pijnlijk zichtbaar wat er werkelijk scheef zit'

De bonuskwestie ettert door. Na Klaas-Jan volgde Jan. Weer ophef. Donderdagochtend kwamen Gijs van Dijk (PvdA), Wim-Jan Renkema (Groen Links) en Jasper van Dijk (SP) met moties om de wet te wijzigen. Renkema had twee Wajongers gesproken die ergens op een terras werken. Ze maken schoon en vegen bladeren. Hun baas zei: het wordt komend weekeinde druk in het dorp, willen jullie een weekeinde meedoen? De jongens zeiden ja. De verkregen vergoeding voor overwerk moesten ze linea recta inleveren bij het UWV.

Iedereen snapt dat dit krom is. De Wajong laat niks over voor de mensen die iets extra’s doen of iets extra’s verdienen. Goede inzet mag niet worden beloond.

Bas van ’t Wout, de pas aangetreden VVD-staatssecretaris van Sociale Zaken, moest het beleid van zijn ministerie verdedigen. Een wetswijziging van de Wet op de Loonbelasting zou betekenen dat voortaan alle bonussen voor alle werknemers worden vrijgesteld. Dat gaat om enorme bedragen. Zijn voorgangster Tamara van Ark noemde dit eerder terecht disproportioneel.

Leg dan een lijstje neer bij het UWV, opperde de Tweede Kamer. Dan kunnen ze daar handmatig een streep zetten door het invorderen van een Wajong-bonus. Een halsstarrig UWV wil er niet aan. Het zou fouten en fraude in de hand werken.

Van ’t Wout had zijn ambtenaren ,,ondersteboven gehouden’’ om een list te verzinnen, zei hij. Zijn handen jeukten. Maar op uitkeringsinstantie UWV moesten we zuinig zijn, want daar hebben ze al genoeg aan hun hoofd.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over de ingediende moties. De kans dat die het halen is uiterst gering.

De bonuskwestie maakt in een notendop pijnlijk zichtbaar wat er werkelijk scheef zit in Nederland. Als stelsels en uitvoeringsinstanties zo complex zijn geworden dat ze de mens niet meer handmatig kunnen bedienen, dan is er niet een beetje, maar heel veel verloren.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct