Een bundel oud papier.

Herbezinning op oud-papierinzameling

Een bundel oud papier. FOTO PIXABAY

Het waren al geen royale tijden voor de oud-papierploegen. Maar na de jaarwisseling wordt het in Friesland echt bar. In plaats van een paar centen opbrengst per kilo, wacht een strop van enkele centen.

Gemeente De Fryske Marren stelt scholen en verenigingen voor de keus, berichtte de LC . Doorgaan met inzamelen en in de rode cijfers duiken, of ophouden in ruil voor een afkoopsom.

Overal in het land herbezinnen gemeenten zich. Zutphen hakt de knoop al door. Die breekt met de vrijwilliger inzamelaars. De wethouder zoekt voor hen nieuwe klussen ,,met meer toegevoegde waarde, denk aan zwerfafval rapen of containers aan de weg zetten voor mensen die dat niet kunnen”. In die richting koerst ook Heerenveen: de gemeente zamelt in en de clubs krijgen alternatieve taken, zoals het tegen betaling schoonhouden van afvalparkjes.

Er is veel voor te zeggen om het roer om te gooien. Wie niet wil veranderen, heeft een oorlogskas nodig want de prijzen blijven volgens kenners zeer voorlopig laag.

Wat is er aan de hand? Nederland is al tientallen jaren kampioen oud papier inzamelen. Het meeste gaat de grens over. Tot voor kort was China grootafnemer, maar dit land sloot de grenzen voor Europees oud papier. Exporteurs verstopten afval in de balen, vandaar. Wereldwijd ontstond een overaanbod, de marktprijs stortte in. De huidige prijs ligt bijna tweederde onder die van 2017.

Juist op dit ongunstige moment moest de Friese afvalorganisatie Omrin een nieuw contract sluiten. De afgelopen jaren stuurde die het Friese papier naar Eska in Hoogezand. Die betaalde gegarandeerd 108 per kilo. De nieuwe afnemer voor de komende vijf jaar, Solidus in Oude Pekela, betaalt 31 euro per 1000 kilo. Na aftrek van kosten voor opslag en transport blijft er weinig over voor de vrijwilligers, die op hun beurt ook kosten moeten maken. Zo belanden zij in de min.

Dat is geen unieke situatie. Tijdens de oliecrisis in de jaren zeventig zakte de prijs ook door de bodem. Steeds als ergens in de wereld handel stilvalt, is er direct minder verpakkingskarton nodig en dus ook minder oud papier, de basisgrondstof voor karton.

Toch heeft de Chinese import-boycot onverwacht een gunstig effect. De Chinezen hebben namelijk zelf te weinig netjes gesorteerd oud papier om nieuw papier en karton maken. Dat bestellen ze in … Europa, met zijn goed ontwikkelde inzamelcultuur en zijn hypermoderne papier- en kartonindustrie. Die fabrieken zijn reusachtige slokops, goed voor zo’n 80 procent van het ingezamelde oud papier.

Dat is de reden waarom de branche bezweert dat het met de oud-papierprijs op den duur, na de tijdrovende transitie, wel goed komt. Dit geloof in herstel verklaart ook waarom de branche niet op zoek gaat naar alternatieve toepassingen voor de papiervezels.

Voorwaarde is dat de fijnmazige aanvoerlijnen voor een van de best gerecyclede productgroepen ter wereld intact blijven. Voor continuïteit hierin kunnen de gemeenten zorgen. Een klassieke overheidsrol, waar niks mis mee is. Gemeenten kunnen efficiënt inzamelen, waken over de kwaliteit en de clubs nieuwe betaalde taken geven die relevanter zijn.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct