Al tijdens een coronapersconferentie op 8 januari sprak premier Mark Rutte hoopvol over ‘licht aan het einde van de tunnel’. Vaccins waren besteld, er was weer perspectief op opening van de samenleving. Een slordige vier maanden later zitten we nog steeds in de tunnel en schijnt het licht de ene week feller dan de andere week.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid is inmiddels uit de tunnel en koos deze week een andere beeldspraak toen hem werd gevraagd naar de coronastrategie van het kabinet en de kans op eventuele versoepelingen: „In het zicht van de haven gaan we geen domme dingen doen. Maar we gaan niet voorzichtigheidshalve onnodig lang de boel op slot laten. Een deel van de mensen lijdt onder het virus. Maar misschien lijden nog wel meer mensen onder de maatregelen tegen het virus.”

Deze zinnen schetsen de kern van de opdracht van de pandemiebestrijders. De afwegingen die het kabinet moet maken zijn uitermate complex. De samenleving snakt naar versoepelingen, de economische schade van de maatregelen slaat diepe wonden. Ondernemers willen klanten ontvangen en bij mooi weer willen mensen op een terras kunnen zitten. Specialisten in ziekenhuizen waarschuwen juist voor te snelle versoepeling van de maatregelen. De capaciteit op de intensive care afdelingen is beperkt. Een te grote toestroom kan leiden tot zwarte scenario’s. Het inzetten van testen kan helpen om de risico’s beheersbaar te houden. Bij te veel experimenten kan het uit de hand lopen.

Bij de discussie over vaccins is de discussie precies andersom. Hier is de politiek voorzichtig en zijn veel medici weer voortvarender. Tegen het advies van het Europees Medicijnagentschap (Ema) in besloot minister De Jonge tot een prikstop van zestigminners met het AstraZeneca-vaccin. Het risico op zeldzame trombose is te groot, besliste hij op advies van de Gezondheidsraad. Trombose-experts daarentegen wijzen er juist op dat het crisis is en dat er doorgeprikt moet worden.

Het gevolg van deze openlijke discussie over testen, vaccins, risico’s en verschillende inzichten is dat het vertrouwen onder de burger er niet groter door wordt. Dat blijkt ook uit de periodieke publieksonderzoeken van het RIVM. In mei 2020 vond bijna 83 procent van de ondervraagden nog dat de overheid ‘goed uitlegt waarom de maatregelen nodig zijn’. In de jongste meting, eind maart, heeft nog maar 56,3 procent die mening.

Vertrouwen en transparantie zijn de basis van succes. Dinsdag houden Rutte en De Jonge opnieuw een persconferentie. Niemand zit te wachten op praatjes over hoop, perspectief, havens of tunnels. Geef de samenleving harde cijfers over risico’s, gevolgen en eventuele bijwerkingen van de vaccins zodat iedereen een eigen afweging kan maken.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct