Grapperhaus vleugellam

Ferdinand Grapperhaus, minister van Justitie en Veiligheid, tijdens een debat in de Tweede Kamer over de aanpak van de coronacrisis. FOTO ANP/SEM VAN DER WAL

Waarom Grapperhaus niet opstapt, is me een raadsel. Hij heeft de regels overtreden die hijzelf heeft helpen opstellen en die hij zelf heeft verspreid en ijverig verkondigd, bijvoorbeeld fietsend door het Vondelpark.

Maar niemand is toch heilig? Dit zei premier Rutte. Dus moeten wij die zelf ook wel eens hebben gezondigd, hem dat vergeven. Want wie zonder zonde is werpe de eerste steen. Ja, dat moge Jezus gezegd hebben maar dat was om schijnheiligheid aan de kaak te stellen, net zoals ons spreekwoord: de pot verwijt de ketel.

Niet om wetsovertreders vrijuit te laten gaan. Want met de voorwaarde dat jezelf zonder zonde moet zijn, zullen er een stuk minder mensen worden opgepakt.

Maar wat jezelf hebt gedaan, doet er niet toe. Fout is fout. De ene overtreding vlakt de andere niet uit. Het gaat erom dat iemand die de wet heeft overtreden aangepakt moet worden. Bovendien, niemand is heilig maar niet iedereen is minister van justitie, bij uitstek het ministerie dat gerechtigheid en integriteit moet uitstralen.

Een minister heeft hierbij een voorbeeldfunctie. Als hij een fout begaat wordt hij minder geloofwaardig. Net als een rokende arts die zijn patiënt sommeert te stoppen met roken. En dat gezag is juist de voorwaarde om het volk te kunnen overtuigen om regels op te volgen.

Dus hoe bestaat het dat die daar nog zit. Vleugellam en toch nog willen vliegen. Iemand met zelfrespect wil dat toch zelf ook niet.

Philippus van der Meulen ,

Redacteur Leeuwarder Courant

Lees ook | Geloofwaardigheid Grapperhaus daalt in peiling van De Hond

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Opinie