Asing Walthaus

Goudkoorts

Asing Walthaus FOTO: ANNET EVELEENS

Een levensgrote ijsbeer stond naast een motorfiets te dansen, een andere zat in het zijspan.

Om hen heen reden treintjes door een sneeuwbedekt landschap met huisjes waarin lampjes brandden. Een Eskimo warmde zijn handen aan het vuur buiten zijn iglo, een koortje zong voor de Grote Kerk van Leeuwarden, ernaast stond het Paleis van Justitie. Er waren koetsjes, sleedjes, skiërs en schaatsers.

,,Sjoch no ris’’, zei een vrouw die een vriendin op het kleine skiliftje wees, dat mensen naar boven en weer naar beneden takelde, zonder dat iemand ooit uitstapte. ,,Als’t dan net echt op wintersport kinst, kinst altiten hjir noch hinne.’’

Even later liep ik met mijn winkelkar door een tunnel van bomen vol lichtjes, met hertjes en verlichte paddestoelen. Andy Williams zong dat het The most wonderful time of the year is. Mensen kochten kerstballen met tonnetjes tegelijk.

'Overdaad maakt begerig'

Omdat ik toch in Drachten moest zijn, wilde ik tuinaarde halen bij een zaak met de opvallende naam Tuindorado . Ik had visioenen van El Dorado, de mythische verborgen stad in Zuid-Amerika, waar de straten met goud geplaveid zijn en de koning, el rey dorado , zich na elk bad van top tot teen met goud laat bedekken. Wie ervan hoorde kreeg subiet goudkoorts, er zijn allerlei expedities geweest.

Wat goud is voor El Dorado, is kerstmis voor Tuindorado: het is overal. Had ik onderweg erheen nog Zie ginds komt de stoomboot in het hoofd, omdat het Leeuwarder carillon dat steeds speelt, hier werd dat finaal weggeblazen. Overdaad maakt begerig, ik stond al met een elektronische kaars in handen die flakkert alsof het een echte is. Helemaal niet duur. Maar ik vermande me: alles op zijn tijd. Nu eerst tuinaarde. Dan Sinterklaas. En dan pas jingle all the way .

asing.walthaus@lc.nl

loading

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct