Waarom exploiteert een overheid sauna’s, kruidenbaden en zonnebanken. En waarom maakt het reclame voor naaktzwemmen op enkele avonden in het najaar?

Deze uiterst belangwekkende vragen zijn terecht opgeworpen door ondernemer Frank Smits van De Woudfennen. De exploitant van dit wellnessbedrijf in Joure beticht De Fryske Marren van oneerlijke concurrentie. De gemeente laat toe dat haar gemeentelijke zwemparadijs Swimfun tal van voorzieningen aanbiedt die ook aanwezig zijn bij De Woudfennen. Met dit verschil dat Swinfun uiterst concurrerend kan werken met een jaarlijkse exploitatievergoeding van 667.000 euro en goedkoop geld kan lenen voor bijvoorbeeld de aanschaf van zonnepanelen.

De Woudfennen is dit meer dan beu en heeft een klacht ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Die luidt dat de gemeente zich niet houdt aan de Wet markt en overheid. ,,Als een overheid op de markt opereert, moet zij dat zorgvuldig doen’’, zo verklaarde de raadsman van het wellnessbedrijf zaterdag in deze krant.

De Fryske Marren is zich gek genoeg van geen kwaad bewust. Haar advocaat laat weten dat Swimfun een economische activiteit is in het algemeen belang. Dat mag zo zijn als het gaat om de zwemvoorziening, maar dit standpunt is onmogelijk vol te houden als het gaat om sauna’s, zonnebanken en kruidenbaden.

Dat ondernemertje spelen door gemeenten is een sluipend proces. De jaarlijkse exploitatielasten stijgen jaarlijks en om die uitgaven te drukken, krijgen zwembaden en sportcomplexen (kantines) gaandeweg steeds meer mogelijkheden om extra bij te verdienen. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn als gemeenten maar niet concurreren met lokale ondernemers.

Eenzelfde ontwikkeling doet zich ook voor bij de publieke omroep en haar vertakkingen tot diep in de regio. Een onafhankelijke basis-nieuwsvoorziening is een groot goed, maar ga als overheid niet concurreren met marktpartijen zoals kranten en commerciële omroepen door ook actief te zijn op de advertentiemarkt.

Het is te hopen dat de uitspraak van toezichthouder ACM klip en klaar de scheidslijn aangeeft tussen overheid en bedrijfsleven. Als nutsvoorzieningen als gas en stroom al overgelaten worden aan de vrije markt, kan het toch niet zo zijn dat overheden zich doende houden met sauna’s en kruidenbaden en daarmee eigen ondernemers het leven zuur maken.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct