Foto Annet Eveleens/Bewerking LC

Geloven

Foto Annet Eveleens/Bewerking LC

Mijn vader, een groot deel van zijn leven VVD’er en van huis uit katholiek, heeft mij altijd voorgehouden dat het CDA niet echt bestaat.

Die partij kwam in 1980 voort uit de fusie van de Katholieke Volkspartij, de Christelijk-Historische Unie en de Antirevolutionaire Partij.

Drie geloven dus, katholiek, protestants en gereformeerd, die om politieke redenen op een kussen zijn gaan liggen. Volgens mijn vader is van alles binnen het CDA terug te voeren op die drie onderstromen,

CDA’ers uit het zuiden willen samenwerken met Forum voor Democratie? Katholiek natuurlijk! Sybrand Buma steunt #teamhugo (Niet mijn term, zo heet het op de CDA-site)? Allebei protestants! Wopke Hoekstra spreekt zich niet uit? Protestant maar vrijzinnig, die kunnen gelovig en atheïst tegelijk zijn.

Uit de lijsttrekkerverkiezing van 2012 rolde een topdrie met een meerderheid voor Sybrand Buma, dan Mona Keijzer (katholiek) en als derde Marcel Wintels, die voorzitter van de Raad van Toezicht van Zorgpartners Friesland die zichzelf zo gul beloonde dat hij net is afgetreden. Die schatten we op gereformeerd in.

De eindstrijd van deze week ging tussen Hugo de Jonge (protestants) en Pieter Omtzigt (katholiek) en opnieuw delfde de moederkerk het onderspit, door een nipte overwinning van #teamhugo.

Zo naar die partij kijken is als astrologie: het gaat om geloven en het klopt altijd wel een beetje. Al kan ik er niet goed mee verklaren waarom Ferd Grapperhaus (katholiek) woensdag als eerste applaudisserend overeind schoot toen de uitkomst bekend werd gemaakt, en nog eens na de speech van De Jonge. Het viel nogal op. Mijn vader had het vast doorzien.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct