Akkrum, Sint Jacobiparochie, Camminghaburen. De zachte intelligente lockdown is amper een week onderweg of het Friese volk zucht onder de jeugdoverlast.

In Akkrum leidde het tot een handgemeen en de instelling van een halfwassen dorpswacht. Bij de kerk van Sint Jabik dreunt het tot laat van de muziek. In Camminghaburen was er sprake van geklier bij het treinstation.

Rondhangen, harde muziek en vuurwerkknallen, er is in veel dorpen en steden sprake van. Het geklier maakt angstig voor al die weken die nog gaan komen. De verveling slaat zwaar toe onder de jeugd en in vrijwel alle gevallen is hun klacht dezelfde: ze hebben geen plek om naartoe te gaan.

Dat kunnen we natuurlijk simpel afdoen als gemekker. Iedereen heeft het lastig met dat virus dat angst aanjaagt. Bovendien zijn groepen van meer dan vier op straat verboden. Dus wat hebben die jongeren nou te willen?

Deskundigen voorspellen dat we de hele maand november nog in een vorm van sociale isolatie moeten doorleven. Al in april stond hoogleraar Eveline Crone stil bij de groeiende jeugdoverlast. ,,Het verbaast me niet’’, zei ze destijds in De Stentor . Crone schreef bestsellers als Het puberende brein en noemde het offer dat de jongeren moeten brengen ‘pittig’. Omdat juist tieners gebaat zijn bij ontmoetingen, bij experimenteren en bij ontdekken. Hun ontwikkeling is bruusk tot stilstand gebracht.

'Wie bekommert zich over het lot van de jeugd?'

Niet iedere jongere groeit op met de weelde van een stabiel thuisfront en meestal is dit precies de categorie die alle opgekropte energie er ’s avonds en in de weekenden op straat moet uitgooien. Vrijdag merkten we dat zelfs Zijne Majesteit de behoefte heeft om zich te onttrekken aan dat knellende lockdown-korset. Dan mogen we het niet vreemd vinden als een klein deel van de jeugd ook de randjes opzoekt.

Maar wie bekommert zich over het lot van de jeugd?

Dit voorjaar nodigde premier Mark Rutte jongeren uit om met ideeën te komen voor een beter leven in coronatijd. Een delegatie kwam cola drinken op het Catshuis. We hebben er niets meer van vernomen. Ook de bestuurders binnen de Friese Veiligheidsregio lijken zich meer zorgen te maken over het lot van theaterdirecteuren dan over het lot van de jeugd.

En dat is jammer. Op boerengebied maakte Friesland naam met de Friese aanpak. Het devies was: praten in plaats van polariseren. De Friese aanpak werkte. Hoog tijd dus voor een Friese aanpak 2.0. Neem het lot van de jeugd net zo serieus als dat van die boeren en die theaterdirecteuren. In het grote woud van maatschappelijk werkers is vast iemand te vinden met een creatief idee.

Praten in plaats van polariseren, veel moeilijker hoeft het vaak niet te zijn. Anders gaan we met zijn allen nog een heel nare novembermaand tegemoet.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct