Renze Lolkema.

Foppe

Renze Lolkema. FOTO ANNET EVELEENS

Vorige week zat ik er een beetje doorheen. Ik kon niet begrijpen dat het kabinet de plannen om een NK marathonschaatsen zomaar had afgeschoten. Er zou een bubbel worden gecreëerd, er zou een plas worden afgesloten om publiek te weren, er zou dus eindelijk weer eens een wedstrijd op echt ijs plaatsvinden.

Maar nee. Volleyballers, badmintonners en rolstoelbasketballers, iedereen lijkt tijdens de pandemie permissie te hebben om te sporten. Marathonschaatsers daarentegen worden het hele jaar al gezien als de voornaamste virusverspreiders. Nou ja, zo voelde het een beetje.

Na een schitterende schaatszaterdag plofte ik op de bank, om vervolgens blij te worden van een memorabele tv-avond. De nieuwe show van Matthijs van Nieuwkerk zorgde voor nog meer energie; eerst dat fraaie eerbetoon aan Golden Earring, daarna de ontwapenende Foppe de Haan. 77 jaar nu, bewegend met een kunstheup, wachtend op een kunstknie en toch bewonderd om zijn eeuwige jeugd.

Geluk zit ‘m in een mooie wandeling in en om Akkrum, zei de voetbaltrainer. In krakend ijs dat houdt, in een partijtje golf. En in geld inzamelen voor gehandicapten. Friesland in al zijn eenvoud, Friesland in weinig woorden, Friesland zoals het hele land eigenlijk hoort te zijn.

Foppe heeft ze allemaal meegemaakt: Abe Lenstra, Johan Cruijff, Ruud van Nistelrooy. Maar hij schiet pas vol als Gerrit van Stralen ter sprake komt, trainer bij GAVC. Toen hij zich even inhield, Van Nieuwkerk hem gelukkig niet onderbrak en hij met licht overslaande stem dieper inging op de man die in zijn jeugdjaren meer was dan een trainer, toen voelde je zijn eeuwige jeugd. Foppe is soms nog steeds de leerling.

Twee dagen later zat hij opnieuw aan een tv-tafel (Op1) . Ron Vlaar had besloten te stoppen en Foppe mocht deze stoere verdediger duiden. In principe zei hij hetzelfde als zaterdagavond: je kan meer dan je denkt. Kijk maar naar Vlaar, deze eenvoudige Westfries legde op een WK zelfs Messi aan banden.

Ik wil meer Foppe. Staat hij niet ergens op een kieslijst voor 17 maart? Kan hij geen minister van sport worden? Weet ik zeker dat we in de volgende winter een wedstrijd op natuurijs mogen organiseren.

We kunnen soms echt meer dan we denken.

renze.lolkema@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct