Moeten we er iets van vinden, van het huwelijk van minister Ferd Grapperhaus en columniste Liesbeth Wytzes? Natuurlijk is in de eerste plaats een felicitatie op z’n plaats voor het bruidspaar. Het is mooi dat Grapperhaus, die in 2016 zijn echtgenote Florentine aan maagkanker verloor, opnieuw de liefde heeft ontdekt.

Die vreugde wilde het paar delen met naaste familie en goede vrienden. En daar ging het, op 22 augustus voor het stadhuis van Bloemendaal, even helemaal mis. Toen de bruiloftsgasten zich op het bordes opstelden voor de groepsfoto namen ze de geldende coronaregels niet in acht. Ondanks voortdurende aanmaningen van de minister om de 1,5 meter niet te vergeten, klitten de feestgangers voor de foto te veel samen.

Toen die foto in de openbaarheid kwam, ging de minister direct door het stof en bood excuses aan. Hij en zijn vrouw maakten beiden het bedrag dat staat op overtreding van de anderhalvemetermaatregel (2x390 euro) over aan het Rode Kruis. Deze week doken meer foto’s op van de huwelijksplechtigheid. Daarop is te zien hoe Grapperhaus feestgangers de hand schudt en zelfs een arm slaat om zijn nieuwe schoonmoeder. Daaruit blijkt dat de bewindsman zelf actief de door het kabinet uitgevaardigde regels heeft geschonden.

De Tweede Kamer heeft gisteren uitgebreid stilgestaan bij het optreden van Grapperhaus. Centraal daarbij stond de vraag hoe het zit met de geloofwaardigheid van een minister die als eerste verantwoordelijk is voor het toezicht op de handhaving van de coronamaatregelen. Grapperhaus is de bewindsman die eerder niet schuwde om overtreders van die regels aan te duiden als aso’s.

'Is het een idee om de opbrengst van alle coronaboetes te besteden aan goede doelen, net zoals de minister dat deed?'

Hoe geloofwaardig kan deze minister nog zijn als handhaver van het coronaregime? En, zeker zo belangrijk, hoe zal het publiek van nu af aan de boa’s bejegenen die op straat moeten toezien op naleving van die regels, mensen daarop moeten aanspreken en eventueel ook boetes uitschrijven?

Het zijn deze en andere vragen die een kritische Tweede Kamer de bewindsman gisteren voor de voeten wierp. Grapperhaus ging nogmaals diep door het stof. De bewindsman schoot vol toen hij zei: ,,Ik heb het verkeerd ingeschat. Ik heb mezelf verkeerd ingeschat. Ik heb het zelf niet goed gedaan. Ik heb me mee laten slepen die dag. Het is niet goed gegaan.’’

Zo’n uitspraak zal de minister misschien milder stemmen bij de beoordeling van al die duizenden mensen die inmiddels een coronaboete aan de broek hebben gekregen en daartegen bezwaar maken. De Kamer maakte gisteren van de gelegenheid gebruik om ervoor te pleiten dat zij in ieder geval geen strafblad verdienen, zoals nu nog het geval is. Het kabinet nam dat over. Grapperhaus, die geen boete kreeg opgelegd omdat er geen boa in de buurt was, heeft immers ook geen strafblad gekregen.

Is het een idee om de opbrengst van alle coronaboetes te besteden aan goede doelen, net zoals de minister dat deed? Met zo’n gebaar, en door geen strafblad uit te delen, kan de regering indirect laten zien dat ze niet iedere corona-overtreder beschouwt als een aso, maar er begrip voor heeft dat mensen zich weleens door emoties laten meeslepen.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct