Familieberichten kunnen niet altijd bij elkaar in de krant

LC-hoofdredacteur Sander Warmerdam. FOTO LC

Met regelmaat van de klok komen ze binnen: mailtjes van lezers die zich afvragen waarom de familieberichten soms verspreid door de krant staan.

Het ene mailtje is vriendelijker van toon dan het andere, maar ze hebben allemaal dezelfde vraag: hoe kan het dat de overlijdensadvertenties niet allemaal bij elkaar staan - „zoals vroeger”. Ook voor de lezers die niet in de pen klimmen zullen de volgende fragmenten herkenbaar zijn.

Een mevrouw schreef: „Waar ik me de laatste tijd erg aan stoor is dat de rouwadvertenties hier en daar verspreid in jullie krant staan, kan dat kwa bladzijden niet achter elkaar. Wat meer respectvol dan van alles ertussen?” Deze abonnee uit Hurdegaryp sluit zich daarbij aan: „Wat vaak voorkomt is dat er tussen de rouwadvertenties vaak een pagina met ander nieuws en/of reclameadvertenties geplaatst worden en niet achter elkaar’’.

Een mailer van enkele tijd geleden was er helemaal klaar mee: „Helaas is dit al de 2e keer dat jullie een „zootje” van de Familieberichten maken. Alles heeft een vaste plaats in de LC, behalve de Familieberichten. Voor lezers en inzenders zijn dit wel de meest emotionele pagina’s !!. Ze dienen nu als vulling, i.p.v. bij elkaar te staan. Dikke missers naar mijn idee.”

Dikke missers? Of bewuste keuzes? Het antwoord is te vinden bij de afdeling pagina-opmaak. De indeling van de krant ligt voor een groot deel vast, vertelt planner Simon Dijkstra. Er zijn redactiepagina’s, advertentiepagina’s en er is ruimte voor familieberichten. Dagelijks kijkt hij met zijn collega’s naar het aanbod van de advertenties en de hoeveelheid overlijdensadvertenties. Daar kan een probleem ontstaan, vertelt Simon: „De familieberichten hebben al een vaste plaats in de krant maar bij de grote hoeveelheid van de laatste tijd kan het niet anders dan dat ze toch iets verspreider komen te liggen’’.

Eerst worden de vaste pagina’s opgemaakt. Daarna wordt gekeken waar nog ruimte over is. Soms sneuvelt er een redactiepagina. Maar het is onvermijdelijk dat de familieberichten soms verderop in de krant terechtkomen, niet allemaal bij elkaar. Het aanbod is soms zo groot dat het ook raar zou zijn om tien of elf pagina’s met overlijdensadvertenties achter elkaar te hebben. Dat is ook niet goed voor de leesbaarheid.

Uitgangspunt is om de lezer zo goed mogelijk te bedienen, met een gevarieerde en aantrekkelijke krant. We weten dat de overlijdensadvertenties voor veel mensen zeer belangrijk zijn, soms belangrijker dan het nieuws. Maar het lukt niet altijd om ze bij elkaar te houden.

hoofdredactie@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Achter de kolommen