Renze Lolkema.

Eeuwige jeugd

Renze Lolkema. FOTO ANNET EVELEENS

Het mooie aan deze coronatijd, wat mij betreft, is dat iedereen sport mist. En vooral: heeft gemist. Er klonk een massaal gejuich op vanuit de huiskamers toen de sportscholen heropend werden en sinds Rutte de regels versoepelde, proberen diverse bonden halsoverkop nog een zomercompetitie in elkaar te knutselen.

Wat helemaal mooi is: (top)sport is niet aan leeftijd gebonden. Talent of bejaard, de genoegdoening zit ‘m in het opzoeken van fysieke grenzen en de lol daarvan. Dat plezier verveelt nooit en is verslavend.

Juist in deze coronazomer kreeg ik het gevoel dat leeftijd eigenlijk helemaal niet ter zake doet. Dat zag je aan Zlatan Ibrahimovic (38) die AC Milan bij de hand heeft genomen, dat merkte je aan de opwinding over de terugkeer van Arjen Robben (36) in de eredivisie en deze week werd bekend dat Fernando Alonso (38) terugkeert in de Formule 1.

Het was bovendien een kwestie van tijd eer Chris Froome (35) een nieuw werkgever vond nu hij na tien jaar zijn oude wielerploeg gaat verlaten. Topfitte dertigers op wie geen sleet zit. Eeuwige jeugd, zeg maar.

Curieus was het daarom vrijdag in deze krant te lezen dat Jesper Hospes (31) te oud wordt gevonden voor het nieuwe schaatsteam van Koen Verweij en zijn vriendin Jutta Leerdam.

Ik geef meteen toe, Hospes heeft niet zo’n indrukwekkende palmares als Zlatan, Robben en Alonso, is ook niet zo goed als de gevestigde sprintorde (Kai Verbij, Ronald Mulder en Dai Dai Ntab), maar heeft nog altijd een tank vol energie en verstaat zijn vak als geen ander. Om die redenen benaderde Verweij hem voor een actieve rol in de ploeg waar diva Jutta het gezicht van wordt.

Maar na drie maanden van een gezamenlijke, intense zomertraining heeft volgens Verweij een potentiële sponsor hem laten weten Hospes te oud te vinden. Die geldschieter verklaarde, aldus Verweij (die overigens zelf bijna 30 is), ,,dat ze een jong en duurzaam team rondom Jutta willen opbouwen’’.

Dat lijkt me een leugen. Als er iemand duurzaam is en van geen ophouden weet, is Hospes dat. Die gaat nog jaren mee en heeft ook eeuwige jeugd.

Deze coronazomer betekende voor velen tijd voor bezinning en nieuwe inzichten. Jammer dat niet iedereen er wijzer van is geworden.

renze.lolkema@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct