FOTO

Een lastige gast, die wolf

FOTO PATRICK PLEUL

De Friese Staten namen afgelopen week een opmerkelijk besluit over de wolf. Een meerderheid van CDA, VVD, PVV, CU en FvD wil Friesland ‘vrij van wolven’ maken. Dat leidde tot afkeuring en hilariteit bij andere partijen: de wolf mag volgens Europese richtlijnen immers niet bejaagd worden.

Natuurbeschermers verwachten dat de wolf geleidelijk wel wordt aanvaard in Friesland, net als gebeurde bij andere verdwenen dieren die de afgelopen jaren zijn teruggekeerd. Denk aan de otter, de zeehond, de ooievaar en de kiekendief. De meeste Friezen zijn blij met deze dieren in eigen provincie.

Zelfs ‘overlastgevende dieren’ als de steenmarter en de das worden nu door de meeste inwoners met rust gelaten. Dat dit met de wolf uiteindelijk ook gebeurt, staat voor natuurbeschermers vast. Ze hebben veel voorlichting op gang gebracht en sommige Friezen zijn inmiddels al echte ‘wolvenfans’.

Met zijn gedrag zit de wolf zijn eigen acceptatie echter nogal in de weg, blijkt in Noord-Duitsland, waar het dier inmiddels al jaren rondloopt. Aanvallen op vee blijven daar felle emoties oproepen. Ondanks hoge hekken en andere maatregelen steeg het aantal wolven-slachtoffers vorig jaar fors, stelde de Neue Osnabrücker Zeitung deze maand vast. Vorig jaar doodden wolven er meer dan duizend weidebeesten, waaronder ook runderen. Soms zijn paarden zelfs slachtoffer.

Eerlijk is eerlijk: bloeddorstige loslopende honden maken in Friesland voorlopig nog altijd meer slachtoffers dan de wolf. Bovendien blijken de wolvenaanvallen vaak het werk van zwervende ‘pubers’, die dit vervelende gedrag na een tijdje vanzelf weer opgeven.

Dat doet echter niets af aan de grote psychologische impact van een wolvenaanval. Bewoners van het platteland voelen zich in de steek gelaten als ze hun schaap of pony niet meer veilig in de eigen wei kunnen achterlaten. De boodschap aan hun adres is bovendien nogal kil: ze moeten er maar mee leren leven. Nog gevoellozer is de mededeling dat de Europese Unie de bejaging van wolven niet toestaat. Alsof dat een reden is om er niet over te discussiëren.

Elders in de Europese Unie kiezen landen een minder strikte interpretatie van de regels. Landen als Zweden en Finland hebben het roofdier tot nu toe pittig bejaagd, ook al wekt dat soms boosheid in Brussel.

Nog interessanter zijn recente ontwikkelingen in Nedersaksen, waarvan het noordelijk deel sterk op Friesland lijkt. De sociaaldemocratische minister Olaf Lies kondigde dit voorjaar een verordening aan die het makkelijker maakt om ‘probleemwolven’ af te schieten.

Het zou voor Friese politici verstandig zijn om de situatie in andere West-Europese landen rustig te monitoren. Dat biedt wijze lessen die beide kampen dichter bij elkaar kunnen brengen. Een wolfvrij Friesland klinkt een beetje mal, maar een totale afwijzing van wolvenbestrijding lijkt op de lange termijn toch ook niet makkelijk vol te houden.

commentaar@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Wolf in Friesland
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct