Nou is Paul Cliteur ook al weg. Na Thierry Baudet, Theo Hiddema – misschien nog wel meer tegen de tijd dat u dit leest. Wat blijft er zo over van Forum voor Democratie behalve Joost Eerdmans, een handvol provinciaaltjes en Annabel Nanninga?

En dat alles voor slechts 5 euro!

Zo weinig kost het om lid te worden van de Jongeren-FvD. Het is net de padvinderij, er is zelfs een zomerkamp in de Ardennen. Erg gezellig, als we het wervende filmpje op de website mogen geloven: ,,Ik kwam hier binnen en gelijk werd ik opgenomen of we elkaar al jaren kenden’’, vertelt iemand. ,,Het is de ultieme kans om je favoriete JFvD’ers weer te zien en nieuwe te leren kennen.’’

Als lid sluit je je ook aan bij een Hub. Er is een Hub voor elke provincie, ook voor Friesland. Mogelijk zit daar het jeugdlid op dat zich FryslânSaksisch noemt en foto’s op zijn Instagram had van nazi-parafernalia. Een beetje zoeken levert zijn echte naam op, maar die noemen we hier maar niet, want zo’n jongen heeft ook een moeder en die schaamt zich waarschijnlijk al rot. Nee, het is niet Freek Jansen, maar die staat wel met hem op de foto.

'Het is net de padvinderij'

Zo maak je de weg vrij om elkaar foto’s te appen van Anne Frank of Anders Breivik, met eigen tekstjes (‘Joden zijn ontzettend bang voor blanken’), of het Horst Wessellied. Bruinhemden in de dop voelen zich hier kennelijk thuis – ineens krijgt zo’n zomerkampfilmpje een andere lading.

Omdat niet de hele club uit hobbynazi’s bestaat neemt er vanzelf iemand aanstoot. En kijk: nadat het dit weekeinde uitlekte begon de grote opruiming, ze gaan een voor een.

5 euro, meer niet. Een koopje.

asing.walthaus@lc.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct