Een Rotterdammer in Leeuwarden: Zelfvertrouwen, geen minderwaardigheidscomplex

Daniël Coenen.

Daniël Coenen verhuisde samen met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. Hoe beleven zij de overstap van de Randstad naar Friesland? In een wekelijkse column vertelt hij de komende tijd over wat hij meemaakt. Vandaag deel 23: Zelfvertrouwen, geen minderwaardigheidscomplex.

De gedachte achter het Noordelijk Lijsttrekkersdebat, afgelopen maandag, is natuurlijk dat de regio er bekaaid vanaf komt in de Tweede Kamer. Met een speciaal debat richten we de schijnwerpers dan even op onszelf. Best bijzonder was daarom dat nagenoeg alle deelnemers juist niet uit de Randstad komen. Gert-Jan Segers was een uitzondering. Die komt uit Lisse - maar groeide wel op in Leeuwarden.

Het Noorden is in dit geval Fryslân, Groningen en Drenthe. De krachten waren gebundeld.

Zo’n noordelijk debat heeft wel een nadeel: je zet jezelf neer als slachtoffer. Problemen worden uitvergroot. De ingezonden filmpjes zaten vol treurige gezichtsuitdrukkingen en muziekjes. Als ‘nieuwe’ Fries dacht ik: kom op, niet zo zeuren! Laat alles zien waar je wél goed in bent. Wat heb je nodig om dit te versterken? Sterker: hoe kan het noorden Nederland helpen? En hoe kan de regio dan zijn eigen problemen aanpakken – die er wel degelijk zijn. Je hebt zelfvertrouwen, geen minderwaardigheidscomplex.

Goed luisteren naar een verkiezingsdebat is eigenlijk geen goed idee. De inhoudelijk leegte is een voortdurende teleurstelling.

Vraag: moeten we het Waddengebied beter beschermen? Antwoord: de Groningse compensatie voor aardbevingsschade is een schande.

Vraag: gaan natuur en landbouw samen in het Noorden? Antwoord: we moeten de Brabantse megastallen en hun kiloknallers verbieden.

Vraag: kan er iets worden gedaan aan het woningtekort in (delen van) het Noorden? Antwoord: die Lelylijn moet er echt komen. Langs het spoor gaan we dan huizen bouwen.

Deze laatste was echt stuitend. Het idee is dat de Lelylijn het Noorden aantrekkelijker maakt. Dat er méér mensen komen werken en wonen. Dit kan de woningnood juist vergróten. Heb het dáárover. Een enkele lijsttrekker probeerde deze denkfout nog te benoemen. Maar toen was de tijd op.

Wat wel duidelijk werd: het ding gaat er komen. De acht (virtueel) grootste partijen van Nederland bevestigden in het debat hun steun voor de Lelylijn. Het wordt vast duurder dan begroot. Het wordt vast later dan gepland. Maar hij komt er.

En toch: waarom kijken we zo naar Den Haag? Ze verdelen daar natuurlijk het geld. Dat kan vast beter. Maar ondertussen werken de beste bestuurders van het land bij ons. Vorige week werd het bekend: Johan Hamster (wethouder Stadskanaal) en Bé Schollema (Loppersum & Pekela) vielen in de landelijke prijzen. Burgemeester Klaas Agricola (Dantumadiel) staat zelfs op de shortlist van 32 kanshebbers voor beste burgemeester van de wereld. Heb zelfvertrouwen, geen minderwaardigheidscomplex.

Reageren? daniel_coenen@hotmail.com

Kijk hier terug: het Noordelijk Lijsttrekkersdebat, met Wilders, Klaver, Marijnissen en anderen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Instagram