Een Rotterdammer in Leeuwarden: Onze voorliefde voor vogels

Daniël Coenen.

Daniël Coenen verhuisde samen met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. Hoe beleven zij de overstap van de Randstad naar Friesland? In een wekelijkse column vertelt hij de komende tijd over wat hij meemaakt. Vandaag deel 27: Onze voorliefde voor vogels.

Afgelopen zomer wandelde ik met een vriend nog één keer door Rotterdam. We besloten de Euromast te beklimmen om alles nog één keer goed te zien. De Euromast staat aan de rand van het centrum met al z’n hoogbouw. We keken ernaar en zagen plotseling een helikopter aan komen vliegen. Het donkere, hoogfrequente geratel kwam rap dichterbij. Toeketoeketoeketoeke. De helikopter vloog langs alle hoogbouw om uiteindelijk vlak voor onze neus te landen op het helikopterplatform van het Erasmus MC. Een filmscène, maar dan zonder de explosies.

Aan de Friese hemel gebeurt iets heel anders, op een enkele straaljager na. Het zijn vogels die de lucht domineren. En die de Friese harten sneller doen kloppen.

Zelf heb ik weinig met vogels. Weet ook niet van de Friese voorliefde ervoor. Dus ik ben verrast door allerlei nieuws deze week.

Het provinciecollege wil strenger optreden tegen boeren die bij hun veldwerk vogelnestjes kapot maken. LTO héél boos. Voorpagina héél groot. Maar wacht even: vogelwachters? In Fryslân blijken 109 vogelwachtverenigingen te zijn met leden die samen vogels beschermen. Al die verenigingen hebben ook weer een bond met bestuur en beleidsplan.

Ander nieuws: deze week is het eerste Friese kievitsei gevonden. En: de tropische treurspreeuw, de treurmaina, moet weg uit Heerveen. Hij zit andere vogels in de weg. De vogel laat zich vangen met hondenbrokken en/of rood fruit. Deze week moet blijken of dit lukt. Ik ben benieuwd!

De klapper, ten slotte, blijkt de grutto. De grutto heeft een eigen lied dat vrijdag ook is gezongen bij de opening van het gruttoseizoen. De grutto is immers ‘de koning van de weide’, wat tegelijk de titel is van het lied. De grutto staat symbool voor het veranderende landschap en de veranderende (agrarische) economie, lees ik. Natuurlijk. Het aantal grutto’s daalt en dit is een probleem.

De bekendste van alle grutto’s, Amalia, blijkt deze week definitief van de radar te zijn verdwenen. “Icoon Amalia sprak namens alle grutto’s”, stond er in de Leeuwarder Courant. Gelukkig heeft grutto Aent Lieuwes de troon overgenomen, door dit weekend als eerste gezenderde vogel vanuit het zuiden weer terug te keren naar Fryslân om te broeden.

Het is altijd mooi om te zien als mensen ergens liefde voor voelen. Ook al heb je er zelf niks mee.

Ik hoorde laatst dat als mensen moeten kiezen welk dier ze zouden willen zijn, ze het liefste een vogel zijn. Free as a bird, immers. En hoorde ik nou laatst ook dat de woorden ‘vrij’ en ‘Fries’ met elkaar te maken hebben? Of is dit te mooi om waar te zijn?

Reageren? daniel_coenen@hotmail.com

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Instagram