Een Rotterdammer in Leeuwarden: De verwachte klap blijft uit

Daniël Coenen.

Daniël Coenen verhuisde samen met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. Hoe beleven zij de overstap van de Randstad naar Friesland? In een wekelijkse column vertelt hij de komende tijd over wat hij meemaakt. Vandaag deel 34: Hoe een kwartier, waarin een korte vraag wordt gesteld, een wereld van verschil kan betekenen.

De volgorde is precies goed. Eerst heb ik om twee uur een videobelafspraak waarin ik een nieuwe zzp-klus krijg aangeboden. Ik wist dat dit gesprek kansrijk was maar zo concreet had ik het niet verwacht. Wanneer ik kan beginnen?

Een kwartier later krijg ik telefonisch te horen dat ik niet de baan krijg waarop ik heb gesolliciteerd. Ik wilde de baan graag. Na drie gespreksrondes zat ik bij de laatste twee. Maar de ander wint. Gefeliciteerd.

Het voordeel van een klus: solliciteren staat voorlopig op een laag pitje. Een afwijzing is prima als de ander beter is. Op waarde geklopt, heet dit in de sport. Maar toen ik eens solliciteerde naar ‘strategisch adviseur’, kreeg ik als feedback dat ze mij meer zagen in een ‘strategische’ functie.

Er was eens een team dat dringend behoefte had aan leiding, terwijl dit niet in de managersvacature stond.

Ik kreeg een afwijzing vanwege een gebrek aan visie. Maar daar ging het in de gesprekken nooit over.

Natuurlijk, altijd ook hand in eigen boezem steken. Ik had sommige gesprekken beter moeten doen. Maar op deze manier is een hoop energie zinloos verbruikt.

Over de baan die ik niet kreeg, dacht ik steeds: als ik ‘m niet krijg, dan weet ik het echt even niet meer. Er was hier toch een tekort aan hogeropgeleiden? Ik voorzag helende hardloop-, fiets- en wandelrondjes. Goedbedoelde appjes van familie en vrienden. Veel paprika-ribbelchips en geitenkaasbrie.

Het was daarom heel gek toen het telefoontje kwam, dat de verwachte klap uitbleef. Dankzij die nieuwe zzp-klus voelde ik bijna geen teleurstelling. Sterker nog: ik was afgewezen en vervolgens blij. “En, heb je de baan?” “Nee, een nieuwe klus.” Chips en brie – alsnog!

Hoe een kwartier, waarin een korte vraag wordt gesteld, een wereld van verschil kan betekenen.

Op 23 februari schreef ik over de psychologie van afwijzingen. Die moet je relativeren, is mijn les. Maar deze geestelijke gebeurtenis is weer een hele nieuwe ervaring.

Reageren? daniel_coenen@hotmail.com

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Instagram