Een Rotterdammer in Leeuwarden: Boeren en botenmensen

Daniël Coenen.

Daniël Coenen verhuisde samen met zijn gezin van Rotterdam naar Leeuwarden. Hoe beleven zij de overstap van de Randstad naar Friesland? In een wekelijkse column vertelt hij de komende tijd over wat hij meemaakt. Vandaag deel 38: Boeren en botenmensen

Na een natte maar geslaagde Pinkstervakantie vorige week op een camping in Overijssel (inclusief columnverlof), openbaart zich aan ons een ander Friesland.

Wanneer we afgelopen zomer verhuizen, is Friesland voor ons een waterprovincie. Ik denk terug aan mijn eigen zeilcursus ooit en we zien bij binnenkomst vorig jaar overal witte puntjes op het water omhoog steken.

Dan verandert het beeld. Boerenprotesten vestigen natuurlijk al eerder de aandacht op de landbouw. Het onderwerp domineert media en politiek. Nog steeds. Weidevogels en veenweide (kwesties die ik nog niet kende) zijn hier voorpaginanieuws. Van dichtbij maken we nu de boeren, boerderijen en weilanden mee waarover het gaat. Ik werk een tijdje voor de provincie en ook hier zijn dit de onderwerpen. Friesland? Boerenland!

Afgelopen week is er iets veranderd. Het kondigt zich al eerder aan. Met Hemelvaart schijnt één dag fatsoenlijk de zon. Sinds deze week lijkt het definitief. Het kwik is gestegen naar boven de 20 graden. Bruggen gaan weer open, de vaart ligt vol boten: Friesland? Waterland!

Prachtig natuurlijk. Jaloersmakend ook. En irritant: de muziek, het geschreeuw en het rondslingerende afval van sommige boten. Wat dit betreft is de kloof tussen de Randstad en de landbouw groter.

Terwijl de landbouw staat voor hard werken, is de watersport het grote genieten. Een kop vol zorgen vs. niks aan je hoofd. Een conflict met de overheid beperkt zich voor een bootmens tot de brugwachter. In Leeuwarden hoor ik bootgeklede mensen zeggen dat ze ‘even lekker gaan winkelen’.

Rotterdam-Hillegersberg vs. Rotterdam-Haven.

Boeren en bootmensen zijn wel allebei graag buiten. Ze houden van wind, zon en water (tot zover: want in elk geval bootmensen houden niet van regen). De één treedt de elementen tegemoet op een vervoermiddel dat het moet hebben van souplesse, aerodynamica en een glimmende vertoning. De ander zet in op kracht, grote wielen en robuustheid.

Boten en tractoren zijn beide het resultaat van techniek en technologie. Beide werelden kennen daarom ook de moderne gadgetfreak en de romanticus die schoonheid ziet in het authentieke. Boeren en bootmensen zijn daarom ook een beetje nerds. Die oprecht kunnen houden van hun spullen.

Conclusie: tussen Friesland waterland en boerenland, tussen boeren en bootmensen, zitten natuurlijk verschillen. Maar meer overeenkomsten dan ik dacht. Ik denk wel: hoe veel overlap is er? Hebben boeren ook boten voor het grote genieten? Uiteindelijk associeer ik boeren (die goed boeren) uiteindelijk meer met grote auto’s. Net als bootmensen trouwens, maar dat terzijde.

Reageren? daniel_coenen@hotmail.com

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Instagram