Twee keer al gingen video’s de wereld over waarin de gevangen genomen journalist en blogger Roman Protasevitsj schuld bekent en spijt betuigt. Afzender: het Wit-Russische schrikbewind. Ook op Nederlandse journaals waren bewegende fragmenten te zien. De Britse BBC koos een betere route. De omroep meldde wel het nieuws maar toonde alleen stilstaand beeld.

Je maag draait zich om bij het zien van Roman Protasevitsj (26). Volgens de staatstelevisie van Belarus staat de jonge, wat mollige journalist vrijwillig een interview af. Roman, blauwe plekken op zijn polsen, zegt dat zelf ook. En nog veel meer: hij respecteert president Loekasjenko, wijst Polen en Litouwen aan als financiers van de protestbeweging, noemt namen van samenzweerders die een staatsgreep willen plegen en verklaart het massaprotest tegen het bewind als uitgedoofd.

Een mens in doodsnood

De video’s laten geen interviews zien, maar verhoren. De kijker ziet een jonge knaap die alleen maar het ergste kan vrezen voor zichzelf en zijn vriendin Sofia Sapega (23) die ook is opgepakt. Een mens in doodsnood, gegijzeld door een regime dat gevangenen martelt en executeert. De propagandaboodschap van het regime is zonneklaar: loop in de pas, of je bent niet langer van jezelf.

Mag de publieke omroep dit tonen? Het staat hem vrij natuurlijk. Het is belangrijk nieuws. Relatief dichtbij ook, Wit-Rusland ligt slechts drie landen verderop in de invloedsfeer van zowel de Europese Unie als Rusland. Officieel een democratie, feitelijk een autocratie. Als in zo’n spannend, cultureel nabij land een voorname vrijheidsstrijder genadeloos voor de bus geworpen wordt, moet dat gemeld worden.

Publieke vernedering

Toch had de omroep het nieuws beter kunnen brengen zonder bewegende beelden. De hoofdrolspeler was in een volstrekt weerloze positie, mentaal gemarteld en lichamelijk waarschijnlijk ook. Hij werd publiekelijk vernederd door een kwaadaardig regime met geen ander doel dan verspreiding van angst. Dat lukt alleen als er ook ontvangers zijn.

De situatie lijkt sterk op de onthoofdingsvideo’s die door ISIS werden opgenomen en verspreid. RTL nam destijds de beslissing om die niet te tonen. De zender wilde geen verlengstuk van de terreurmachine zijn. De beelden waren te mensonterend, te schokkend en bovendien niet nodig om het verhaal te vertellen. De redactie koos voor een draaglijke ‘still’ (stilstaand beeld) en een kort geluidsfragment. Op de website kwam geen link naar de video’s.

Bescherming

Precies op deze terughoudende manier gaat de BBC momenteel om met het verhaal over Roman Protasevitsj. De kijker komt niets tekort, maar wordt niet medeplichtig gemaakt. De dictator krijgt zijn ontvangers niet op een presenteerblad. De jonge, vernederde blogger krijgt zo iets van bescherming, al is het de angstige vraag of hij dat ooit te weten zal komen.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct