Doutzen Kroes.

Doodlopende steeg

Doutzen Kroes.

Het staat allen vrij om te geloven in de kracht van cranberrysap, homeopathie of voetreflextherapie. Sommige pseudo-wetenschappelijke behandelingen worden onbegrijpelijkerwijs zelfs vergoed door zorgverzekeraars. Het staat iedereen vrij om te demonstreren tegen maatregelen waar ze het niet mee eens zijn. In een democratie is het belangrijk om alle stemmen te horen, zodat bestuurders afgewogen beleidsbeslissingen kunnen nemen. Het staat iedereen vrij om te discussiëren over onderwerpen die gevolgen hebben voor de hele maatschappij. De uitwisseling van feiten en meningen leidt tot wederzijds begrip en het gevoel dat iedereen zich gehoord en gezien voelt.

Kortom, voor een goed functionerende samenleving is het belangrijk dat mensen naar elkaar luisteren. Dat gebeurt slecht de laatste tijd. Door de coronatijd lijkt het of veel mensen het midden kwijt zijn. Groepen staan tegenover elkaar en zijn vooral geïnteresseerd in het bevestigd zien van het eigen gelijk - of het nu gaat om mondkapjes, racisme of stikstof.

Kwalijker wordt het wanneer invloedrijke personen ongefundeerde verdachtmakingen publiceren. Topmodel Doutzen Kroes heeft wereldwijd meer dan 6,4 miljoen volgers op Instagram. Meer inwoners dan Denemarken. Beïnvloed door spirituele charlatan @Cosmic_woman schreef ze deze week een post op het sociale netwerk waarin ze, onder meer, suggereert dat er achter de schermen allerlei krachten aan het werk zijn die, via angst voor het virus, controle proberen te krijgen over de bevolking.

Kroes houdt een pleidooi voor kritisch en zelfstandig denken. Daar is niks mis mee. Ze stelt alleen suggestieve vragen zonder open te staan voor een dialoog of voor antwoorden. Tegelijkertijd: dat hoeft natuurlijk ook niet. Ze is supermodel en geen microbioloog. Het diepere probleem zit in haar aannames over het systeem. De regering, de pers, grote bedrijven: geen enkele institutie is meer te vertrouwen. Dat is de ondermijnende boodschap van deze influencer aan haar volgers. Ook nog vrij hypocriet, voor iemand die profiteert van de globale moderne mediamaatschappij.

In die zin is haar bericht de culminatie van wat er al langere tijd broeit. Boeren zijn boos over metingen van het RIVM en ontkennen de onderliggende wetenschap. Coronasceptici hebben geen vertrouwen in de overheid en ontkennen het gevaar van het coronavirus, of het virus zelf. Feiten tellen niet, alleen meningen.

Het leidt tot een gefragmenteerde maatschappij waarin wantrouwen en paranoia steeds meer aan invloed winnen. Algoritmes op internet versterken het eigen gelijk van mensen die zoeken naar ‘verborgen waarheden’. Overal, op Facebook en YouTube, zoeken en vinden achterdochtigen alleen bevestiging van de eigen mening, ze komen niet meer in aanraking met de tegengeluiden die hun oordeel aanscherpen of doen kantelen. Sterker, er is geen interesse in werkelijke waarheidsvinding. Het leidt tot een samenleving van doodlopende stegen, waar iedereen hard roept en elkaar uitscheldt, maar waar niemand meer luistert.

commentaar@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct