Foto Annet Eveleens

Deze zomer

Foto Annet Eveleens

De zomer van 2020 is een gemaskerde zomer.

Iedereen lijkt er al aan gewend, maar absurd blijft het, een veerboot vol mensen te zien, met hun bagage, hun opgewonden kinderen, hun vakantiestemming, alles net als voorgaande jaren, maar nu heeft iedereen maskers voor mond en neus. Als je niet beter wist, zou je denken dat je in een groepsreis van de bende van Jesse James bent terechtgekomen.

Vroeger zag je dit op foto’s van de metro in Tokio of Taipei, en dan dacht je: ze zijn daar toch echt anders dan wij. En nu is het hier, het kwam zonder slag of stoot. Hopelijk is er een wakkere fotograaf of documentairemaker die het allemaal vastlegt, want later geloof je het niet meer.

Misschien blijft het wel zo, en maken we net zo’n omwenteling mee als met roken. Nu al kun je je nog amper voorstellen hoe dat dertig jaar geleden is geweest, in treinen en vliegtuigen, op scholen en in kantoren.

Op het eiland waar ik was – ik noem de naam niet, maar het is een anagram van amandel – zie je de maskers niet meer. Maar wel volop elektrische fietsen, ook zo’n ommekeer, maar geleidelijker. Zelfs twaalfjarige jongetjes fietsen hier elektrisch, je vraagt je af hoe hun dunne onderbeentjes zo ooit stevige kuiten moeten worden.

Ik zag één gezin op menskracht fietsen. Vader voorop, kinderen er slingerend achteraan, en moeder, in het zwart, sloot af met een bakfiets met nog twee kinderen. Van verre was te horen dat ze zong, maar ik verstond het pas toen ze passeerde: ,,Blij, blij, ik ben zo blij want Jezus is een vriend van mij.’’ En ik begreep: wie Jezus aan zijn zijde heeft, heeft geen hulpmotor op de fiets nodig. Misschien kun je dan zelfs zonder masker.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct