Pieter Omtzigt scoort het beste bij kiezers.

De gruwel van het CDA

Pieter Omtzigt scoort het beste bij kiezers. FOTO ANP

We zullen nooit weten wat het CDA-partijbestuur verzuchtte toen Pieter Omtzigt zich donderdag kandidaat stelde voor het lijsttrekkerschap. Het leek immers zo mooi, die open verkiezing bij het Democratisch Appèl. En nadat van de twee kroonprinsen Wopke Hoekstra er de brui aan gaf leek een bloedbad dat de PvdA ooit kende keurig netjes afgewend.

Tekenend was de openlijke bijval die Hugo de Jonge van partijprominenten kreeg op de dag van zijn kandidaatstelling. Ruth Peetoom, Ferd Grapperhaus, Sybrand Buma, allemaal zagen ze in De Jonge de juiste man op het juiste moment.

Een week voordat de kandidaatstelling sloot schaarden ook Friese prominenten als Sander de Rouwe en Harry van der Molen zich vierkant achter hun nieuwe kandidaat-leider.

Iets geks aan de hand

Een kenner weet dat dit niet handig is. Verkoop je huid nooit voordat de beer is geschoten. En dat bleek. Na Mona Keijzer en Martijn van Helvert klopte Pieter Omtzigt, alias de pitbull uit Enschede, op de deur.

Met Omtzigt is iets geks aan de hand; hij zit niet in de Tweede Kamer ter meerdere eer en glorie van zichzelf. Omtzigt vat zijn taak als volksvertegenwoordiger en controleur van de regering serieuzer op dan wie ook in Den Haag en ver daarbuiten.

De toeslagenaffaire, het grootste politieke schandaal van het afgelopen decennium, kwam mede dankzij zijn vasthoudendheid aan het licht.

Dat geldt ook voor de aanpak van de corruptie op Malta die daar had geleid tot de liquidatie van een kritische journalist. Omtzigt was degene die namens de Raad van Europa onderste stenen naar boven haalde. Hij kon zonder beveiliging de eilandstaat niet meer op.

Voor de duvel niet bang

Veertigduizend CDA-leden mogen het zeggen.

Ze kunnen kiezen voor HuGO!, de man met de gelikte weekvlogs en een heel team van sociale-mediaredacteuren om zich heen. De hippe middlemanager die bij zijn aantreden onvermoeibaar het ene na het andere actieplannetje lanceerde (Ontregel de zorg! Iedereen onderweg! Eén tegen eenzaamheid!).

Ze kunnen kiezen voor Mona Keijzer, de vrouw die racisme een Randstedelijk probleem noemt. Voor Limburger Van Helvert die Wopke Hoekstra wil als premier.

Ze kunnen ook kiezen voor Pieter Omtzigt, een volksvertegenwoordiger die keihard werkt en over één persoonlijk medewerker beschikt. Een man die voor de duvel niet bang is, die institutioneel racisme bij ’s lands Belastingdienst blootlegde en het CDA wil opschudden omdat hij één adagium heeft: de overheid is er voor de mensen. En niet andersom.

Maurice de Hond kwam zondag met zijn wekelijkse peiling. Het CDA kan met Omtzigt 24 of 25 zetels behalen. Met De Jonge zijn dat er 19 of 20. Het partijbestuur van het CDA zal bij de gedachte gruwelen. Maar blijkbaar – en gelukkig – zijn veel kiezers toch niet blind.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct