Soms kunnen de Duitsers een lichtend voorbeeld zijn. Zoals met de contractering van buitenlandse werknemers. In Duitsland was sprake van coronahaarden bij slachterijen. De schellen vielen eenieder van de ogen.

Buitenlandse werknemers bleken armoedig gehuisvest. Ze bleken hutjemutje op elkaar te wonen. Ze bleken karkassen te snijden tegen een schamel uurtarief tijdens werkdagen van soms 16 uur lang.

Natuurlijk wisten de Duitsers dat hier sprake was van goedkope arbeid. Natuurlijk wisten ze best dat de koppelbazen, die daar netjes uitzendbureaus heten, een handje lichtten met de werkomstandigheden. Maar de fabrieken beweerden dat ze hun best deden, de koppelbazen beloofden beterschap en het Europese vrije verkeer van personen en goederen was een gouden kalf waaraan we niet mochten tornen.

Schimmige werkconstructies

Met de coronacrisis kwam de uitbuiting pijnlijk aan het licht. Ineens werd deze moderne uitbuiting een acuut gezondheidsrisicico. En als donderslag bij heldere hemel kwam eind mei de Duitse regering in de benen. Vanaf januari 2021 mag er in Duitse vleesfabrieken alleen worden gewerkt met vaste contracten. Tegelijk worden boetes voor het overschrijden van de maximale werktijd verhoogd tot 30.000 euro.

Kijk, dat zet zoden aan de dijk. De vleessector in Duitsland is aanzienlijk, met 1500 bedrijven en 128.000 werknemers. De prijzen worden al jaren laag gehouden door de inzet van Bulgaren, Polen en Roemenen. Vier op de vijf werknemers zijn via een schimmige werkconstructie aan de slag.

'Er mag alleen worden gewerkt met vaste contracten'

De reactie van de vleessector is voorspelbaar. Die is bang dat de prijzen omhoogschieten en dat er productie verhuist naar het buitenland, maar Arbeidsminister Hubertus Heil houdt voet bij stuk. Hij noemt de gebezigde contractstructuren ,,de wortel van het kwaad’’.

Is het nog nodig om een parallel met Nederland te zoeken? Ook hier werken duizenden buitenlanders via schimmige constructies tegen een schamel loon. Ook hier was sprake van coronahaarden onder dicht op elkaar gepakte arbeidsmigranten. Ook hier weten we al jaren dat het eigenlijk niet kan, en ook hier blijft het al jaren bij goede bedoelingen.

Wettelijke normen

,,Ik maak me er enorm kwaad over’’, zei PvdA-europarlementariër Agnes Jongerius zaterdag in Trouw . Jongerius wil de bezem door de uitzendbranche en pleit voor strengere Europese regelgeving met een herziening van de uitzendrichtlijn. Ze wil voorts wettelijke normen voor fatsoenlijke huisvesting en strengere controles door de Arbeidsinspectie.

Het aanjaagteam onder leiding van Emile Roemer heeft een prima voorzet gegeven. Als het kabinet-Rutte een vent is, slaat het snel spijkers met koppen. Bij vragen is er bij de collega’s in Duitsland alvast een prima voorbeeld te verkrijgen.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct