Asing Walthaus

Dagboeken

Asing Walthaus FOTO: ANNET EVELEENS

Gerrit Bolkestein, de opa van Frits Bolkestein, riep op 28 maart 1944 Nederlanders op om een dagboek bij te houden. Hij was minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen van de Nederlandse regering, die in Londen zat. Het was immers oorlog.

,,Wil het nageslacht ten volle beseffen wat wij als volk in deze jaren hebben doorstaan en zijn te boven gekomen, dan hebben wij juist de eenvoudige stukken nodig – een dagboek, brieven van een arbeider uit Duitschland, een reeks toespraken van een predikant of priester’’, zei hij op Radio Oranje.

Het lijkt onbenullig, gaf hij aan, om elke dag te noteren wat er gebeurt, maar voor het nageslacht is het ,,hoogst belangrijk’’. Het speet hem, zei hij, dat er bijvoorbeeld niet een dagboek bestaat van iemand uit Leiden van tijdens het beleg van die stad in 1574, toen een derde deel van de inwoners omkwam van de honger.

Een van de mensen die de oproep hoorde, was Anne Frank, die meteen besloot de dagboeken die ze al vanaf 1942 bijhield te gaan herschrijven. ,,Het moet ongeveer tien jaar na de oorlog al grappig aandoen als men vertelt hoe wij als Joden hier geleefd, gegeten en gesproken hebben’’, noteerde ze.

In deze tijd is dat niet voor te stellen, een overheid met zoveel historisch besef dat ze oproept om dagboeken te schrijven. Ziet u dat Mark Rutte al doen bij zijn persconferenties? Toch zou het wel wat zijn. Natuurlijk is de huidige crisis geen Tweede Wereldoorlog, zoals die weer volkomen verschilde van de Tachtigjarige Oorlog. Maar bijzondere tijden zijn bijzondere tijden en het bijhouden van dagboeken is altijd aan te bevelen. Tweets en Facebookberichten, daar koopt het nageslacht niks voor.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct