Commentaar: Zorgelijk patroon

Eigenlijk vanaf dag een na de ramp met de MH17 zit Rusland in het verdachtenbankje. Voor kenners is al snel duidelijk dat het toestel van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 is neergehaald door een Russische Boekraket. In oktober 2015 stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid vast dat dit luchtafweerwapen is afgevuurd uit een gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaken. Bellingcat, een burgerjournalistiek netwerk, huldigt eveneens dit standpunt.

Bijna vier jaar na die rampzalige zomerdag waarbij alle 298 inzittenden het leven lieten, zegt nu ook het Joint Investigation Team (JIT), dat een strafrechtelijk onderzoek doet naar de crash, het wettige en overtuigende bewijs te hebben van Ruslands betrokkenheid. De rebellen hebben waarschijnlijk een blunder begaan, hun doel was het treffen van Oekraïense militaire vliegtuigen. Met deze bevindingen durven Nederland en Australië voor het eerst met de beschuldigende vinger te wijzen naar Moskou. Ze stellen Rusland aansprakelijk voor zijn aandeel in het neerhalen van het toestel.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na verzenden leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

of koppel uw abonnement

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement