Nederland viert 75 jaar vrijheid vanuit huis

Commentaar: Vier de vrijheid

Nederland viert 75 jaar vrijheid vanuit huis ANP

Nederland had vandaag groots willen uitpakken met 75 jaar bevrijding. Bondskanselier Angela Merkel zou de 5 mei-lezing houden en de veertien bevrijdingsfestivals en vele andere festiviteiten zouden nog uitbundiger zijn dan voorgaande edities. Dat gold ook voor het 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam, met onder meer de cast van Soldaat van Oranje . Het heeft niet zo mogen zijn.

Het feit dat we 75 jaar na dato nog altijd uitgebreid stil wíllen staan bij oorlog en bevrijding mag eigenlijk best bijzonder genoemd worden. Want kun je vrijheid herdenken en vieren als die er voor het grootste deel van de bevolking altijd geweest is?

Het antwoord is gelukkig een overtuigend ja. Een recente opiniepeiling van EenVandaag wees dat uit: 88 procent van de bevolking vindt het belangrijk om op 4 mei te herdenken en 81 procent is gehecht aan het vieren van de vrijheid op 5 mei. Oorlog en vrijheid blijven tot de verbeelding spreken. Kijk naar de vele nieuwe boeken die nog altijd verschijnen over de Tweede Wereldoorlog in ons land en naar de wijze waarop bijvoorbeeld België en Frankrijk nog altijd de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog herdenken.

We herdenken en vieren dit jaar in stilte of in afgeslankte vorm. Daarmee zijn deze handelingen niet minder waardevol. Integendeel. Herdenken brengt historisch besef bij en stemt tot nadenken. Door de coronacrisis doen we dat meer en intensiever dan ooit.

Zo denken we meer na over onze lichamelijke kwetsbaarheid. Die meenden we grotendeels overwonnen te hebben door de goede medische voorzieningen. Dat de gemiddelde levensverwachting bij geboorte blijft stijgen, naar 80,2 jaar voor mannen en 83,3 jaar voor vrouwen, vonden we eigenlijk een vanzelfsprekendheid.

We denken ook meer dan ooit na over de voor- en nadelen van de toenemende internationale verwevenheid. De wereld is een dorp en mensen en goederen verplaatsen zich met het grootste gemak over grote afstanden. Dat heeft veel goeds gebracht, maar er kleven, zo blijkt, ook veel nadelen aan. Hoe hierin een goed evenwicht te vinden?

En uiteraard maakt de coronacrisis ons bewuster van het grote belang van vrijheid, nu onze bewegingsvrijheid aan banden is gelegd. Cafés, restaurants, musea, festivals en buitenland, ze houden vooralsnog de poorten gesloten.

Wat het virus niet aantast, is de vrijheid van meningsuiting en de democratische aspecten die daarmee verbonden zijn, zoals persvrijheid, vrije verkiezingen en de bescherming van minderheden. Een groot goed dat helaas wereldwijd onder druk staat, zo blijkt uit de jaarlijkse index van Freedom House. Deze Amerikaanse organisatie meet het democratische gehalte in de wereld en moet al vele jaren achtereen vaststellen dat de democratie wereldwijd terrein prijs moet geven. In Nederland hoeven we daar niet over in te zitten, zolang we tenminste vol overtuiging oorlog en vrijheid blijven herdenken en vieren.

commmentaar@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct