FOTO ANP

Commentaar: Spiegel

FOTO ANP

In de middeleeuwen was de hofnar de brutaalste aan het hof. Met zijn opmerkelijke uiterlijk was hij de enige persoon die grappen mocht maken over de kerk, de adel en de burgers. Het was zijn taak om iedereen te bespotten, te kwetsen en te kleineren. Waar kritiek anderen de kop kostte, kreeg de hofnar nog een glas wijn.

Een van de narren aan het hof van Koning Televisie is Johan Derksen. Zijn programma Veronica Inside is een soort stamkroeg met camera’s. Het gaat eigenlijk over voetbal maar alles wat in de hoofden van de presentatoren opkomt, mag gezegd worden. ,,Een knipoog en een sausje van voetbalhumor”, noemt de zender het op de website.

Derksen lijkt nog het meest op een hofnar met het syndroom van Gilles de la Tourette. Voetballers, vrouwen, zwarte Piet, politici, ‘Marokkaantjes’, ‘homo’s’: niemand is veilig voor zijn grove grappen. Gedreven door de zucht naar kijkcijfers heeft de nar geen filter meer en beheerst hij zijn rol tot in de puntjes. Kortom, totaal niet serieus te nemen.

Toch ontstond er deze week ophef over uitspraken van de nar. Zelfs minister Van Engelshoven, verantwoordelijk voor emancipatie, voelde zich geroepen om uitspraken van Derksen af te keuren.

De voetbalanalist had gezegd dat homo’s niet zo moeilijk moeten doen over hun coming out. Iemand met een beetje karakter komt daar ,,gewoon voor uit”. Op Twitter dienden homoseksuelen die zelf hadden geworsteld met het openbaren van hun geaardheid de presentator met #sorryjohan van repliek.

'Een nar aan het hof van Koning Televisie'

Of de nar zelf homofoob is, doet er eigenlijk niet zoveel toe. Het gaat om het publiek van de grappenmaker. Derksen is een spiegel van de maatschappij, een symbool. Zijn personage is een uitvergroting van wat veel mensen nog steeds normaal vinden.

Mensen die vinden dat homo’s, gehandicapten, Marokkanen, asielzoekers, brildragenden of zwaarlijvigen niet zo moeten zeuren als er grappen over ze wordt gemaakt. ‘Geintje. Moet je tegen kunnen.’

Het relletje rond Derksen overschaduwde het bericht in  Trouw  dat de columniste Seada Nourhussen stopt met haar werk vanwege het vele negatieve commentaar. Ze kreeg zoveel extreme en racistische haatreacties dat ze er genoeg van had. De hoofdredactrice van  One-World  schreef scherpe columns over het institutionele racisme in alle lagen van de maatschappij.

Ook zij hield de samenleving een spiegel voor. Maar geen lachspiegel, zoals bij Derksen, waar het publiek lekker kan zwelgen in eigen vooroordelen. Voor de lezers van Nourhussen was het letterlijk zelfreflectie. En de waarheid onder ogen zien, daar kan niet iedereen mee omgaan.

Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct