Wachten op Hoog Water FOTO LC

Commentaar: Ruim te laat

Wachten op Hoog Water FOTO LC

Met flink wat vertraging staat ze eindelijk op de dijk bij Holwerd, de vrouw van Jan en Joop. Jaren werkte kunstenaar Jan Ketelaar aan het beeld, een stevige stalen vrouw van vijf meter hoog: keihard maar toch zacht. Joop Mulder verloor nooit zijn geloof in Jan, de vrouw en zijn project Sense of Place. Hoeveel tegenslag er ook was.

Het moeizame proces is een ode aan de imperfectie, de mienskip in beweging en verandering. De groots denkende Mulder verkeek zich wat naïef op de regelgeving die komt kijken bij landschapskunst. Ambtenaren wisten niet goed wat ze aanmoesten met kunst die buiten de bestaande regels van vergunningen viel.

Politici zijn dol op visionaire plannen, maar kunnen projecten ook niet ongelimiteerd subsidiëren. De eigenzinnige kunstenaar werkte dankzij crowdfundacties stug door in zijn atelier in Drachten, de zelfbenoemde industriële kathedraal. Lassen, slapen en hup de bril weer op: lassen.

De volle vrouw krijgt volgend jaar nog een tweede, magere, vrouw naast zich – symbolen voor de balans tussen rijkdom en armoede op de planeet. Wachten op hoog water heet het project. Het staat niet voor niets bovenop de dijk. Uitkijkend over het Wad ziet de vrouw een vastgelopen schip met vluchtelingen, hopend op stijgend water zodat ze verder kunnen met hun leven.

'De vrouw op de dijk staat in ieder geval'

Achter de dijken, in haar rug, voelt de kunstenaar angst. Daar zijn de mensen juist bang voor de stijgende zeespiegel. Zijn de dijken wel sterk genoeg?

Gevraagd naar wat hij hoopt, zei Ketelaar een paar jaar geleden: ,,Als één iemand helemaal alleen naar dat beeld zou lopen, die beide vrouwen bij de hand zou nemen, over het water zou kijken en gaan huilen, van blijdschap en verdriet tegelijk.”

Het is te hopen dat we volgend jaar meer gaan zien van Sense of Place, ooit liefkozend als LF2018-icoon op het schild gehesen. Er liggen nog interessante projecten te wachten, denk aan de uitkijktoren Camera Batavia , de vlonder waar mensen eb en vloed kunnen beleven of de Dobbepaarden bij Marrum.

Joop Mulder verwacht dat de regionale politiek het ,,oppakt” en zijn blijvende landschapsmonumenten helpt realiseren. Dat is te makkelijk. Er is sympathie bij de provincie maar het zal niet zonder een moeizaam – imperfect – proces gaan.

De vrouw op de dijk staat in ieder geval. Na maanden van uitstel kwam de plaatsing toch nog op een symbolisch moment. Deze week verzamelden wetenschappers en politici zich in het Poolse Katowice om te praten over klimaatveranderingen.

Volgende week discussiëren 180 landen in Marrakesh over het internationale migratiebeleid. Het beeld van Jan en Joop kwam ruim te laat. Maar wel op het juiste moment.

Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct