FOTO ANP

Commentaar: Rapport vraagt actie

FOTO ANP

Dat er dingen niet deugen aan Europa is inmiddels wel bekend. Verhuiscircussen, gehannes met vluchtelingen, lobbyburelen, achterkamertjes, er is voldoende ruimte voor verbetering. Toch gebeuren er ook goede dingen. Die krijgen niet zoveel publieke aandacht, zoals dat nu eenmaal gaat met goede dingen, maar ze zijn er wel.

Een ervan is de Raad van Europa. Dit orgaan bestaat uit 318 politici van de 47 aangesloten landen en is de schepper en hoeder van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Dat klinkt heel verheven. En in feite is dat ook zo. 

De eerste jaren leidde de Raad van Europa een nogal muisgrijs bestaan. Inmiddels heeft de organisatie flink wat schandalen blootgelegd. Zo werden vorig jaar veertien oud-leden weggestuurd vanwege het aannemen van steekpenningen. De betrokken politici werden voor het leven verbannen uit de gebouwen in Straatsburg. De kwestie draaide ook niet om een paar schrijfmappen van 150 euro, maar om de mensenrechten in Azerbeidzjan. De veertien uit onder meer Duitsland, België, Italië, Spanje en Noorwegen verdoezelden bewust nare feiten hierover in rapportages. Tegen betaling met geld of cadeaus.

Pieter Omtzigt is namens Nederland afgevaardigde in de Raad van Europa. Hij beet zich recentelijk vast in de corruptie op Malta, de eilandstaat waar in oktober 2017 de kritische journaliste Daphne Caruana Galizia werd omgebracht. Na maanden van vasthoudend onderzoek presenteerde Omtzigt afgelopen week zijn eindrapport.

'Herstel rechtsorde op Malta is hoog tijd'

In 24 velletjes veegt hij de vloer aan met de democratie op Malta. De dood van Caruana Galizia lijkt een moord op bestelling, de premier heeft alle macht in handen en corruptie en vriendjespolitiek domineren de rechtsgang. Het is een gevaar voor heel Europa; met een Maltees paspoort gaan immers vele grenzen open.

Nu zijn onderzoeken mooi, vooral over zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, maar ze hebben pas effect als er iets ten goede verandert. De voortekenen zijn ongunstig. Tijdens een bezoek aan Leeuwarden vorig jaar leek de Maltese overheid nog niet erg genegen om gemaakte fouten te erkennen. 

Eind deze maand wordt het rapport besproken in de assemblee. Eerder, na de kwestie-Azerbeidzjan, riep Omtzigt ook de Nederlandse regering op om in actie te komen. 

Corruptie en grove schendingen van de mensenrechten horen in de Europese Unie niet thuis. Het is de hoogste tijd voor een actieve bemoeienis met het herstel van de rechtsorde op Malta. Hopelijk kunnen de geachte EU-leiders, die momenteel in Brussel zo druk zijn met het kiezen van een nieuwe leider, er wat tijd voor vrijmaken.

Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct