De olieprijs maakte maandag een formidabele smak. In luttele uren werd een vat ruwe olie 30 procent goedkoper. Achter de druipende grafieken zijn Rusland, Amerika en Saoedi-Arabië met elkaar op de vuist.

De eerste ronde kende alleen verliezers. Elk van de drie oliegrootmachten verloor inkomsten en kreeg er geen marktaandeel voor terug. Het komt er nu op aan elkaar uit te putten. Rusland, die het gevecht begon, speculeert op een korte Amerikaanse adem.

De Amerikanen investeerden de afgelopen jaren miljarden dollars in de winning van schalie-olie. Ze zijn nu zelfvoorzienend én de grootste olieproducent ter wereld. De almaar stijgende Amerikaanse olieproductie zette de olieprijs mondiaal onder druk. Een extra neerwaartse zet kwam van het corona-virus, dat wereldwijd veel activiteiten liet stilvallen.

Als reactie draaiden de OPEC-landen hun oliekranen een beetje dicht. Krapte zou de prijs goed doen, was het idee. Niet-lid Rusland volgde die strategie. Tot afgelopen weekeinde. Het land wilde niet langer machteloos toezien hoe Amerika steeds meer marktaandeel ophapt, bracht extra pompen in stelling en stapte daarmee opzichtig de ring binnen.

Onmiddellijk sprong ook Saoedi-Arabië in de vechthouding. ’s Werelds grootste olie-exporteur nam maandenlang de procentueel grootste productiebeperking voor zijn rekening, pikte de tegenwerking van Rusland niet en startte een olielozing van formaat.

'Amerikanen staan zwakst in oliestraat'

De strijd doet beiden zeer. Beide landen breien hun begrotingen rond met oliegeld. Rusland heeft minimaal 40 dollar per vat nodig, Saoedi-Arabië wenst het dubbele. De actuele prijs is circa 30 dollar.

Maar als ze Amerika kunnen vloeren, is het de pijn waard. Die kans zit er in. De Amerikaanse schaliesector produceert weliswaar tegen de klippen op, maar is structureel ongezond. Olie-analysebureau Kayrros legde vorig jaar bloot dat de meeste bedrijven schrikbarend inefficiënt werken. Hun winningskosten liggen ver boven die van Rusland en Saoedi-Arabië. Veel Amerikaanse schalie-baronnen opereren op de pof, hun schulden zijn fabelachtig.

Zolang de olieprijs hoog genoeg was, konden ze aan hun aflossingsverplichtingen voldoen. Maar 30 dollar per vat is te weinig. Als dat lang zo blijft, wordt het een wiebelig zaakje en kunnen ze zomaar omvallen. In dat geval kan zowel Rusland als Saoedi-Arabië marktaandeel terugwinnen. Nu opgeven zou beide landen louter verlies brengen. Ze moeten volhouden.

Toch is het de vraag of het uitputten van de Amerikanen de uitdagers duurzaam succes brengt. Zolang de mondiale behoefte aan energie groeit, en olie een belangrijke rol in de energiemix speelt – en dat doet het – zullen steeds nieuwe Amerikaanse gelukszoekers de schaliegronden opzoeken. De een zijn dood is de ander zijn brood. Zodra de Russen en de Saoedi’s zich veilig wanen en de prijzen weer laten oplopen, zullen ze hun kans grijpen.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Commentaar
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct