FOTO PIXABAY

Commentaar: Laat Psy-Fi opkrassen

FOTO PIXABAY

Het Leeuwarder straatbeeld is weer zwanger van dromerig volk uit alle windstreken. Vanaf morgen gaat men in het recreatieplantsoen De Groene Ster los op vijf dagen trancemuziek.

Gezellig, maar niet voor iedereen. Het Psy-Fi-festival legt beslag op praktisch de hele Groene Ster, die ooit is aangelegd om de gewone Leeuwarder op fietsafstand een gratis en gezond adres voor dagrecreatie te bieden.

Wie er midden in de grote vakantie met de jeugd buiten wil zwemmen, moet vanwege Psy-Fi een pauze van drie à vier weken inlassen. In de Leeuwarder overdekten is een peuter, net als pa of ma, een slordige 5 euro kwijt voor een chloorwaterbassin. Die prijs is genant hoog. Hij wordt betaald voor de knieval die het door sociaaldemcraten gedomineerde gemeentebestuur in 2014 voor de Psy-Fi-uitbaters maakte.

Groningen bood een jaar eerder in zijn Stadspark onderdak aan de eerste editie van de trancemarathon. Vanwege de buitensporige overlast was het niet voor herhaling vatbaar. Het bestuur van de Martinistad ,,verkeert permanent in een neemodus’’, vond toenmalig organisator Chris Garrit. Nee, dan Leeuwarden. Hier dacht het college volgens Garrit ,,in termen van ja.’’ Psy-Fi kreeg grif een vergunning voor vijf zomerdagen en -nachten luide muziek. De omwonenden van recreatieterrein De Groene Ster hebben het sindsdien geweten. Voor de meer dan tienduizend bezoekers is het een jaarlijks hoogtepunt. Wie er omheen leeft, ervaart Psy-Fi veelal als nachtrustverstorende herrie.

Met de vorige drie edities heeft Psy-Fi rond De Groene Ster flink wat vijanden weten te maken. Excessief lawaai, verkeerd geplaatse podia, bedorven oppervlaktewater en hopen honden- en mensenstront markeren het evenement. Dat de organisator zijn klandizie typeert als ,,goed opgeleid, 30-plus en bekommerd om de wereld’’ kan de pil niet vergulden.

Maar er is hoop. De lustrumeditie van Psy-Fi heet Book of changes , verwijzend naar een oud Chinees orakelboek. Als de tekenen niet bedriegen, raakt het festival zijn Groene-Sterlicentie kwijt.

De bestuursrechter heeft de vergunning voor dit jaar vorige maand al naar de prullenbak verwezen. Slechts door zijn creativiteit en dankzij de coulance van de mondigste omwonenden kan het festival morgen überhaupt nog losbreken.

Daarna begint het echte huiswerk voor de gemeente: motiveren dat op deze plek een vijfdaagse lawaaihappening met zo’n groot en langdurig ruimtebeslag in redelijkheid kan bestaan, of waarom niet. De gemeenteraad kan er in ,,termen van nee’’ het juiste zetje aan geven. Psy-Fi mag dan eindelijk zijn dreigement uitvoeren: opkrassen.

Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen.

menu