FOTO CATRINUS VAN DER VEEN

Commentaar: Het rijk aan zet

FOTO CATRINUS VAN DER VEEN Foto: Catrinus van der Veen Catrinus van der Veen

Een sportaccommodatie kan niet zonder overheidsgeld. Het is een wetmatigheid die bij de Heerenveense schaatstempel Thialf opnieuw pijnlijk duidelijk wordt. Iedereen is trots op Thialf, maar na een vernieuwbouw van 50 miljoen euro lukt het alweer niet om de begroting sluitend te krijgen.

Wie terugkijkt op de geschiedenis van de laatste tien jaar kan een gevoel van verbijstering niet onderdrukken. Goed beschouwd zijn het vooral de adviesbureaus en de rapportenmakers die goud geld aan Thialf hebben verdiend. Zij profiteerden van een eeuwige financiële worsteling.

Juichende exploitatieprognoses van AT Osborne voor een vernieuwd Thialf kunnen linea recta de prullenbak in, nu het stadion jaarlijks tussen de 6 en 8 ton tekort komt. De jongste analyse van de LA Group verwoordt het nog netjes; de cijfermatige onderbouwing was ‘op onderdelen niet realistisch’.

De rapportenbrij begon al in 2008 met het megalomane plan voor een Nieuw Vriesland, een schaatshal in pompeblêdvorm aan de overkant van de snelweg A32. Kranendonk Consultancy werd ervoor ingehuurd. Schaatsbond KNSB kwam met een onzinnige beauty contest tussen Thialf, Almere en Zoetermeer. De druk voor Heerenveen werd opgevoerd, hoewel er in Almere en Zoetermeer slechts sprake was van luchtkastelen.

Het ene na het andere plan rolde over tafel. In een reconstructie repte deze krant in 2013 over liefst zeven rapporten van Grontmij/Marktplan, dat daarvoor een slordige 3 miljoen euro zou hebben binnengeharkt.

'Liefde voor Thialf moet van twee kanten komen'

Toenmalig Thialf-directeur Jarko Nieweg stond bekend als ‘de remmer in vaste dienst’. Hij kreeg zijn zin; op 22 februari 2012 besloten Provinciale Staten niet tot een nieuwbouw van 106 miljoen euro, maar tot een vernieuwbouw die de helft goedkoper was. De hoop op een rijksbijdrage uit het aardgasfonds FES was vervlogen toen dit fonds eind 2010 werd opgedoekt.

Topsport Noord stelt nu dat de Olympische sporten ijshockey, curling, shorttrack en kunstrijden een vaste plek moeten krijgen in Heerenveen. Thialf kan zich afficheren als het Papendal van de wintersporten. Zo wordt het tegelijk eenvoudiger om in de exploitatie de eigen broek op te houden. Het is een terechte zet, ook richting de toekomst. Snellere ijssporten zijn populair bij een nieuwe doelgroep.

Voor Friese bestuurders is het zaak om niet in dezelfde val trappen als tien jaar geleden. De Haagse lobby van gemeente en provincie was destijds slecht en vanuit het rijk en schaatsbond KNSB, die zo’n kwalijke rol speelde in dat hele contest-verhaal, kwam er geen substantiële toezegging los.

Liefde moet van twee kanten komen. Thialf is onderdeel van de nationale sportinfrastructuur. De provincie heeft met haar 50 miljoen euro haar nek uitgestoken. Nu zijn ook het rijk en de sportbonden aan zet.

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen. Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct