Commentaar: Geen tegenspraak

In verkiezingstijd kan het nooit kwaad ingewikkelde zaken op simpele wijze te verwoorden, zo weet iedere politicus. Dat blijkt uit enkele uitspraken die de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dit weekend deed over de HDP, de enige partij in Turkije die consequent opkomt voor de belangen van de Koerdische minderheid. ,,De HDP is hetzelfde als de PKK en dat is hetzelfde als de YPG en PYD. Geen mitsen en maren. Dat is de waarheid.’’

Om het geheugen even op te frissen: de verboden PKK voert in Turkije al tientallen jaren strijd voor een eigen staat, de Koerdische militie YPG is in Syrië actief en de PYD is de politieke tak daarvan. De HDP behaalde bij de laatste parlementsverkiezingen in Turkije 12 procent van de stemmen en is daarmee de op een na grootste oppositiepartij. De HDP is niet alleen goed vertegenwoordigd in het Koerdische zuidoosten van het land, maar ook in grote steden. En ook al is de HDP de enige die consequent opkomt voor de Koerden, de partij is veel meer dan dat. Ook de rechten van seksuele en andere minderheden zijn speerpunten van deze linkse partij.

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na verzenden leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

of koppel uw abonnement

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement