Commentaar: Domela’s redding

Mooi nieuws. Nog voor de beslissende raadsvergadering van maandag is de politiek al door de bocht gegaan. De voorgenomen bezuiniging op cultuur-historisch Museum Heerenveen, met in een zijvleugel de inmiddels geruchtmakende collectie rond Ferdinand Domela Nieuwenhuis, is voorlopig afgewend. Er moet een ‘deugdelijk toekomstplan’ komen, maar de angel is eruit.

‘De financiële situatie van de gemeente staat inmiddels in een ander daglicht’, liet de CDA-fractie weten. Een intrigerende uitleg. De financiële stand van zaken in de gemeente is namelijk sinds de aankondiging van de bezuinigingen in januari niet wezenlijk veranderd. Nieuw is dat de hand blijkbaar niet langer op de knip hoeft te blijven in een gemeente die lang nooddruftig was. Dit maakt nieuwsgierig naar wat daar precies het fundament onder is.

‘Voortschrijdend inzicht’, zo liet de PvdA-fractie weten. Ook een schitterende formulering. Wel pijnlijk want de gekozen woorden geven de indruk dat de PvdA – ondanks interne discussies – in januari dus blijkbaar nog het inzicht had dat de Domela-collectie het maar met dubbeltjes en kwartjes moest doen. Achteraf beschouwd een nogal ongelukkig inzicht van uitgerekend de sociaaldemocraten.

Kortom, het college van Heerenveen heeft wat uit te leggen. En dat is voorzichtig geformuleerd. Want hoe fraai ook de nieuw verworven inzichten en hoe scherp ook de ruimere besteding van gelden: de voltallige gemeenteraad is zich vermoedelijk vooral lam geschrokken van de ontstane ophef en heeft eieren voor zijn geld gekozen.

Het voortbestaan van Museum Heerenveen is immers vooral te danken aan het rumoer dat is ontstaan. De succesvolle petitie van het Ferdinand Domela Nieuwenhuisfonds, de columns, de rubrieken en scherpe ingezonden brieven in onder meer deze krant zijn er uitingen van.

Daarom verdient het gemeentebestuur ook een compliment: men heeft zich de kritiek aangetrokken en er naar gehandeld. Maar nu begint het pas. Terecht moet het museum aan het werk om aantrekkelijker te worden. Weliswaar is het succes van de petitie en andere steunbetuigingen hartverwarmend maar het is de vraag hoeveel van die ruim 3000 ondertekenaars ook werkelijk wel eens in het museum zijn geweest. Het laat zich raden.

De door velen noodzakelijk geachte redding van de collectie is niet geborgd door enkel continuering van subsidies. Om de ziel van Ferdinand Domela Nieuwenhuis levend te houden zijn er naast mooie woorden vooral bezoekers nodig die hun weg weten te vinden naar een aantrekkelijk en uitnodigend museum. Dan mag het ook wat kosten.

commentaar@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct