Privacystichting maakt zich grote zorgen over 'corona-apps'

Commentaar: Corona-app wordt mank

Privacystichting maakt zich grote zorgen over 'corona-apps' ANP

Stillegging van het openbare leven was al een onorthodoxe maatregel om de coronapandemie te bestrijden. Om de draad weer op te kunnen pakken voordat het gevaar geweken is, gaan de autoriteiten ook uit een vaatje tappen dat tot nu toe onaangeroerd is gebleven.

Een corona-app zou het besmettingsgevaar moeten inperken dat toeneemt naarmate de mensen elkaar weer dichter mogen of gaan naderen. Als maar genoeg mensen zo’n applicatie op hun smartphone zetten, zou dit snufje moeten kunnen waartoe de GGD’s nooit in staat zullen zijn: mensen opsporen en waarschuwen die zich nabij een coronageïnfecteerde hebben opgehouden.

Het is een mooi idee met een nobel doel. Goed dat geleerden in Europees verband overuren maken om te kijken of het zoden aan de dijk zet, maar ook of het zonder inbreuk op de privacy praktisch haalbaar is.

Op het punt van eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer hoeft de corona-app geen brokken te maken. Er wordt gewerkt aan een ontwerp dat smartpones onderling van elkaars nabijheid verwittigt. De data worden versleuteld op de betrokken apparaten opgeslagen.

Als dokter zegt dat je besmet bent, moet je dit feit aan de app op je telefoon toevertrouwen. Die seint dan alle telefoons in die zich langer dan pakweg tien minuten op luttele meters van de jouwe hebben opgehouden.

De bezitters van die gealarmeerde telefoons moeten zich uit voorzorg opsluiten of naar de dokter gaan. Het schijnt te kunnen volgens dit gesloten systeem, waarbij geen enkel overheidslichaam of bedrijf zich ooit meester kan maken van elektronische coronagegevens die naar mensen van vlees en bloed te herleiden zijn.

Dan blijven er nog wel twee serieuze knelpunten over. Allereerst heeft de corona-app als indammer van het virus pas succes als de mensen hem massaal gebruiken. Bij 30 procent deelname wordt er weinig van verwacht, pas vanaf 60 procent zou het echt lonen.

Dat wordt dan een kluif voor Postbus 51, want een verplichting van hogerhand is uit den boze. Ze zal contraproductief werken en bovendien is handhaving van de naleving van zo’n plicht dankzij de anonimiteit onmogelijk.

De tweede hobbel is het risico op het scheppen van schijnveiligheid. Het systeem maakt geen logboek van onderlinge nabijheid van mensen, maar van hun machientjes.

Wie helemaal geen smartphone heeft, hem heeft thuis of ergens aan de kapstok heeft gelaten of het elektronische bluetooth-baken uit heeft staan, wordt niet opgemerkt (vals negatief) of merkt nabijheden op die niet relevant zijn (vals positief). Het signaal gaat door de glazen wand van de caissière heen – het virus niet.

Het hoogst haalbare is dus een privacyvriendelijke corona-app, die slechter ter been is dan een GGD’er die een patiënt over zijn contacten uithoort. Er zijn geen wonderen van te verwachten.

commentaar@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct