Commentaar: Bananenschil

Het zit de Israëlische premier Benjamin Netanyahu niet mee de laatste tijd. Afgelopen maand stapte de rechtse nationalist Avigdor Lieberman uit Netanyahu’s coalitie, omdat hij van mening was dat de premier geen afspraken had mogen maken met de radicale Palestijnse Hamas-beweging om te komen tot een wapenstilstand rond de Gazastrook.

Sinds het afhaken van Lieberman beschikt Netanyahu’s coalitie nog maar over een meerderheid van één zetel in het 120-koppige Israëlische parlement. Binnen de oppositie wordt de roep om nieuwe verkiezingen sindsdien steeds luider gehoord.

Sinds dit weekend pakken zich nieuwe donkere wolken samen rond de Israëlische regeringsleider. De politie maakte bekend te beschikken over voldoende bewijsmateriaal om Netanyahu terecht te laten staan voor corruptie. Netanyahu zou het multimediabedrijf Bezeq op allerlei manieren hebben bevoordeeld.

In ruil daarvoor zou Bezeq ervoor gezorgd hebben dat zijn invloedrijke nieuwssite Walla!News vooral positieve verhalen over de Israëlische leider de wereld instuurde. Behalve Netanyahu zelf zouden ook zijn vrouw Sara en Bezeq-eigenaar Shaul Elovitch en diens echtgenote Iris in de beklaagdenbank dienen te verschijnen, aldus de Israëlische politie.

'Netanyahu kneedde nieuws over zichzelf'

Volgens tientallen ingewijden die tegenover de politie hun verhaal hebben gedaan, zou Netanyahu vrijwel dagelijks hebben ingegrepen in de berichtgeving op Walla!News. De site verwerd op die manier tot een nieuwskanaal waar Netanyahu de berichtgeving over zijn persoon en zijn regering naar eigen goedkeuring kon kneden en beïnvloeden.

Natuurlijk is de oppositie er ook in dit geval als de kippen bij om het directe aftreden van de premier te eisen. Als inderdaad onomstotelijk bewezen kan worden dat het waar is waar Netanyahu momenteel van verdacht wordt, dan rest hem weinig anders dan zijn biezen te pakken.

Het probleem is alleen dat in de Israëlische politieke arena weliswaar een overdaad aan partijen actief is, maar dat geen daarvan de afgelopen jaren genoeg kiezers op de been wist te brengen om een werkelijk alternatief voor Netanyahu te bieden.

Toch kunnen de nieuwe aantijgingen van fraude wel eens de bananenschil worden waarover Netanyahu definitief uitglijdt. Als hij ondanks de ernst van de beschuldigingen aanblijft, zal dat zijn geloofwaardigheid geen goed doen: een premier die de pers zo direct influistert wat er over hem bericht moet worden, zal bij veel kiezers geen goed meer kunnen doen.

En als Netanyahu de regering wel ontbindt en nieuwe verkiezingen uitschrijft, heeft hij in de campagne een hoop uit te leggen.

Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct