Commentaar: Andere landbouw

Zijn het dan uiteindelijk de allerkleinste hoofdrolspelers die de definitieve stoot geven om het in de verhouding tussen landbouw en natuur over een andere boeg te gooien? Het lijkt er wel op. De alarmerende teruggang van de insectenstand is de wake-upcall die we zo bitter hard nodig hebben.

Een Duitse studie toont aan dat het aantal insecten in een kwart eeuw met 75 procent is verminderd. Tot de belangrijkste oorzaken behoort het gebruik in de landbouw van gifstoffen als glyfosaat en neonicotinoïden. Insecten staan op de onderste trap van de voedselketen. Ze spelen een cruciale rol bij de bestuiving van gewassen en zijn zelf als voedsel van essentieel belang voor de vogelstand. Als zij het moeilijk hebben, vallen andere soorten als dominostenen om en wordt het fundament van complete ecosystemen aangetast. Hoezeer het water ons tot aan de lippen staat, omschreef hoogleraar Theunis Piersma onlangs nog op cynische toon: ‘Dag bloemen, dag vogels, dag Friesland.’

Registreer gratis en lees dit artikel

Heeft u al een account? Inloggen

Door op verzenden te klikken ga ik akkoord met de algemene voorwaarden en privacy statement

Na verzenden leest u direct verder

Gefelicteerd! U bent nu geregistreerd

U kunt met deze registratie elke maand 6 plus artikelen lezen.
We wensen u veel leesplezier.

Limiet bereikt

U heeft de limiet van 6 plusartikelen voor deze maand bereikt. Op de eerste dag van de volgende maand vullen we het tegoed weer aan. Of neem een abonnement voor onbeperkte toegang.

of koppel uw abonnement

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement