Minder papierwerk voor wijkverpleegkundigen. FOTO ANP

Commentaar: Administratiepijn

Minder papierwerk voor wijkverpleegkundigen. FOTO ANP

Wijkverpleegkundigen kunnen de vlag uithangen. Uiterlijk eind volgend jaar moet een gehaat administratievoorschrift verleden tijd zijn: de 5-minutenregistratie. Per 5 minuten moeten verantwoorden hoe je je werk uitvoert is ergerniswekkend. En dat gaat dan ook nog eens direct ten koste van de eigenlijke taak: zorg verlenen.

Administratie neemt een groot deel van de tijd van beroepsgroepen in de zorgsector in beslag. Voor de wijkverpleegkundigen zou dit om een kwart van hun uren gaan. In ziekenhuizen is het nog erger: medisch specialisten besteden er volgens onderzoek 40 procent van hun tijd aan.

De onvrede over het doorgeschoten registratie- en verantwoordingsregime is groot en zit diep. Al heel lang en ook in andere publieke sectoren. Er klinken regelmatig klachten en protesten.

Zeven beroepsgroepen in de zorg namen vorig jaar het initiatief om zelf een lijst schrappunten op te stellen. Ze spraken van een deels ‘onzinnige’ administratie. Tweehonderdduizend apothekers, fysiotherapeuten, huisartsen, psychiaters, specialisten en verpleegkundigen lieten zich horen. De helft van de tijd die ze nu kwijt zijn aan formulieren invullen, willen ze weer in hun eigenlijke werk kunnen stoppen.

'Probleem zit dieper dan we denken'

Er is alle reden om dit topprioriteit te geven. Onnodige regels kosten veel geld, bederven werkplezier en leiden tot minder contact met de mensen voor wie zorg bedoeld is. Ze veroorzaken bovendien onnodige werkdruk in een sector die staat te springen om personeel.

De schrappunten liggen sinds dit voorjaar op de burelen van het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport. Gelukkig maakt dat er werk van. Minister Hugo de Jong heeft een actieplan opgesteld dat hij dezelfde titel heeft gegeven als bovengenoemd initiatief: (Ont)Regel de Zorg. Samen met de sector pakt hij de problemen op een breed front aan. De concrete vorderingen zijn online te volgen. De 5-minutenregistratie is een van de punten.

Het is de kunst om de verantwoordingslast zo klein mogelijk te maken. Daar staat altijd spanning op. Nodig is een mix van in de praktijk goed hanteerbare kwaliteitsstandaarden en dito financiële kaders. Ten diepste vereist dit minder controlezucht en meer fiducie in het veld. Minder sturen op cijfers en uren.

Die omslag zal nooit lukken als de top van de piramide niet meebeweegt: de overheid. Maar daar kan het niet bij blijven. De minutenregistratie was al jaren geen wettelijke verplichting meer. De sector hield die zelf op een of andere manier in de benen. Daaruit blijkt dat het administratieprobleem dieper zit dan we denken.

Reageren? Gebruik de reactiemogelijkheid onder dit artikel of mail naar commentaar@lc.nl .

Het commentaar is een dagelijkse rubriek waarin de Leeuwarder Courant reageert op actuele ontwikkelingen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct