Wat is een artikel?

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Elke maand 3 LC+-artikelen lezen met je gratis account

Aan het begin van de maand wordt je tegoed weer aangevuld tot 3.

Ook onbeperkt LC+-artikelen lezen?

Dat kan! Met een (proef)abonnement kun je net als onze andere abonnees onbeperkt PLUS-artikelen lezen op onze site en in de app.

Je hebt jelimiet bereikt.  Verder lezen? Abonneren Je kunt nog [plusArticlesLeftCount]artikelen lezen deze maand

Column 'Van Sint tot Kerst': omgaan met verlies

Er was een kerstmarkt in het dorpshuis. Daar moesten we bij zijn (iederéén ging), dus stapten wij na het avondeten op de fiets, onze zoon (4) en ik, naar adem happend in de snijdende kou.

Om binnen te komen slalomden we langs sporttassen. Een voetbalelftal plus volgelingen zat nog volop in de derde helft. De tafels stonden vol bierflesjes. Op de achtergrond speelde een duo Gloria in Excelsis Deo.

Het eerste elftal was die middag verslagen. Dat leed wisten de mannen goed te verbergen. Ze zaten er opgewekt bij. Ons knaapje, kabouter bij dezelfde club, zei ‘hoi’ tegen een paar bekenden en holde de gymzaal in. Hij had het licht al gezien.

Knipperlampjes, stands vol kerstknutselwerkjes, een rad van fortuin en een workshop macramé: het dorp had zijn beste beentje voor gezet. De garagehouder/trompettist ging rond met suikerbroden namens de fanfare.

Zoonlief sloeg aan op zakjes fopsneeuw (doe het niet) en kerstfiguurtjes die je kunt lanceren. Hij trof een vriendje. Ze schoten gierend van de lach weg, voor ik iets over ‘de regels op een kerstmarkt’ kon zeggen.

Bij de uitstalling van de kerk trof ik de dominee. We kochten een lot voor het draaiend rad en maakten een praatje over verlies en kwetsbaarheid. In gedachten hoorde ik het delicate glaswerk bij de stand van de vrouwenvereniging al rinkelen. Waar was mijn zoon?

Bij de buitenschoolse opvang kochten we de knutselwerkjes terug die onze kleuter daar zelf gemaakt had. De sneeuwpop was een met droge rijst gevulde witte sportsok, met vlijmscherpe kopspelden als oogjes.

Bij de uitgang stond de leider van het eerste. Over de waardeloze pot zei hij wijs: ,,Moatst noait te lang hingjen bliuwe yn ferlies.’’ Hij knipoogde naar onze kleuter. ,,Asto meispile hiest, hie it wol better gien.’’ Mijn zoontje grijnsde en wist: het kerstfeest is begonnen.

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende LC+-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze LC+-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van de Leeuwarder Courant vallen onder LC+, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement