FOTO

Column 'Van Sint tot Kerst': Vuurwerk

FOTO SHUTTERSTOCK

Tussen sint en kerst loopt de spanning hier en daar hoog op. Berichten van het thuisfront.

Zo nu en dan klinkt er een luide knal door onze nieuwbouwwijk. Niet zomaar een klapje, maar zo’n dreun waarvan je denkt: welke fabriek is nu weer ontploft? En meteen zie je op de dorps-app de klachten voorbijkomen van honden- en kattenbaasjes.

Stiekem heb ik wel waardering voor de vroege knallers. Dat zit er al van jongs af aan in. Heit kwam vroeger op oudejaarsavond altijd thuis met een zakje met vuurwerk. Een paar pijlen, wat sierlichtjes en wat knallers. In vergelijking met wat er nu wordt aangeboden, zal het niet zoveel hebben voorgesteld. Maar wat was het stoer! En ook wij mochten helpen met afsteken. Met een sigaret van heit in de hand.

'Altijd wel was er vuurwerk in huis'

Later had oudere broer steevast vanaf half december een levendige handel in vuurwerk. Hoe hij er aan kwam, geen idee. Maar we waren altijd goed voorzien van astronauten.

Nog weer later kwamen de strijkers. Dat was wat, als je die had. Dat knalde pas! Daarmee vergeleken gaven de astronauten maar een schamel petsje.

Trend doorgezet

Zelf heb ik de trend doorgezet. Altijd wel was er vuurwerk in huis en wat een genoegen schepte ik er in om samen met de kids het sierpakket te bekijken, de lontjes vast los te knippen voor later vannacht en samen met de kids dit af te steken.

En nog steeds bestaat dat genoegen als we met kinderen en kleinkinderen het jaar uitzitten. Met het afsteken – wel met vuurwerkbril, geen zorgen – zijn ze net zo enthousiast als ik zelf was, een halve eeuw geleden. ,,Pake, sjoch!” Het zit vast in de genen. Had heit ook mooi gevonden.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct