Column Jantien: Wortel

Hmmm, dat wordt een dikke klus. Volgens 37 internationale wetenschappers moeten we radicaal anders gaan eten.

In het EAT-rapport, dat deze week in het medische tijdschrift The Lancet werd gepubliceerd, schetsen de deskundigen op het gebied van gezondheid, klimaat, voedingsbeleid en landbouw een nieuwe wereld.

Rood vlees? Fout. Als we in 2050 nog een gezonde aarde willen hebben en tegelijk 10 miljard mensen van voedsel willen voorzien, mogen we straks amper nog varkens en runderen eten.

Kip, vis, zuivel, suiker en vet? Wees er zuinig mee, schrijven de wetenschappers.

Groenten, noten, granen en fruit mogen wel. Maar wie een Family Bucket van de Kentucky Fried Chicken bestelt, zo’n gezellige kartonemmer met twaalf hete kippenvleugels, veertien kipstukken, acht filetjes en zes krokante kipvingers, vreet met z’n gezin de wereld naar de gallemiezen.

Eigenlijk is het geen nieuws. Eigenlijk weet ik allang dat ik zojuist niet drie, of laten we eerlijk blijven, vijf chocoladekoekjes had mogen snaaien.

Ik had een handje noten moeten kiezen. Of een mandarijntje. Of een wortel. Barack Obama bijvoorbeeld, eet volgens zijn liefhebbende vrouw Michelle iedere avond zeven zoute amandelen.

Michelle, die rondom het Witte Huis een volkstuin aanlegde met worteltjes in alle kleuren, schept erover op in haar memoires, maar ik begrijp ook dat Barack zich er een beetje voor schaamt. ,,Vrienden vertelden me dat het raar en obsessief klinkt’’, zei hij tijdens een persbijeenkomst.

Klopt. Ik zag hem zitten, onder een bureaulamp in zijn werkkamer, zeven amandelen op een rijtje naast zijn toetsenbord.

,,Ik eet er meer hoor’’, zei Barack daarom haastig.

Niet doen, dacht ik. Als we de mensheid en onze planeet overeind willen houden moeten de massa’s in de rijke delen van de wereld zich matigen, aldus de commissie van internationale deskundigen. Ruim 2 miljard mensen zijn overvoed. En meer dan 800 miljoen zijn veel te mager.

,,Dit gaat nog verder dan het klimaatakkoord, dat we al nauwelijks voor elkaar krijgen’’, zei de Nederlandse onderzoeker humane voeding Guido Camps mismoedig over het EAT-rapport.

Klopt. Maar geleidelijk aan eten steeds meer mensen al minder vlees. Geleidelijk wint groente ruimte op het bord.

We leven nog steeds in een wereld waarin de mens het middelpunt en de norm lijkt van alles, schrijft filosoof Timothy Morton in zijn boek Being Ecological.

Maar feitelijk zijn we gewoon een piepklein onderdeeltje in een groot geheel. En als we dat eenmaal doorhebben, voorspelt Morton, leren we vanzelf hoe we op

een nieuwe manier van het leven kunnen

genieten.

Geen paniek, zegt hij. ,,Er is niks mis

met een beetje aarzelen, nadenken en

peinzen.’’

Het is gewoon even wennen.

Ik vind het troostrijk.

Langzaam, centimeter voor centimeter,

schuiven we op. Onontkoombaar.

Ooit, ooit, ooit eet ik iedere avond

een geroosterde pastinaak bij de thee.

JANTIEN DE BOER

jantien.de.boer@lc.nl

Toon reacties

Mis niets van het regionale nieuws. Ontvang onze dagelijkse nieuwsupdate, helemaal gratis.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement