Irma van Steijn.

Column Irma van Steijn: Gewoon bloot

Irma van Steijn. Foto: LC

T egenover me zit Irene, een normaal gebouwde jonge vrouw van 21 jaar. Irene worstelt met een negatief gevoel over haar lijf: ze vindt het niet slank genoeg in de taille, het heeft niet de juiste rondingen en de borsten zijn asymmetrisch. Ook zijn de binnenste schaamlippen te lang, ze spaart zelfs voor een schaamlipcorrectie.

Nu is het vrij normaal om op deze leeftijd onzeker te zijn, maar als ik naar Irene kijk, dan zie ik echt een heel gewoon lichaam. Ze heeft foto’s meegenomen van haar schaamlippen en wanneer we deze vergelijken met de foto’s in mijn ‘grote vaginaboek’ dan vallen die van haar volledig in een normale range. Maar Irene vindt van niet, net zoals vele andere jonge dames die zichzelf vooral waarnemen door de bril van perfectie, en dus altijd tekortschieten.

Irene heeft sinds kort een leuke relatie, ze voelt zich ook echt verliefd, maar genieten van een vrijpartij kan ze niet omdat ze in haar hoofd voortdurend bezig is met wat niet klopt. Zo’n focus op falen vraagt veel aandacht en staat aandacht voor haar partner en voor opwinding en plezier in de weg. En ja, daarom denkt Irene nu dat ze een stoornis heeft, omdat ze niet kan genieten…

Het doet mij telkens weer een beetje pijn als ik dit soort jonge mensen zie lijden onder de druk die ze zichzelf opleggen. Ze is nog zo jong en veerkrachtig, ze weet gewoon niet half hoe mooi ze eigenlijk is.

Ik denk terug aan de tijd dat mijn eigen kinderen op de lagere school zaten. Als ouders moesten we een enquête invullen waarin je voorkeur gevraagd werd over het wel of niet douchen na de gymles. Ik ben een groot voorstander van douchen: lekker fris en het zien van normale lijven is belangrijk. Tot mijn verbazing stemde zo’n 80 procent tegen douchen en deze trend zag ik terug op andere scholen. Ook vandaag de dag in de sportschool zie ik jonge dames na het sporten naar huis vertrekken om pas daar te douchen.

Naaktheid op social media wordt verseksualiseerd door fotoshop en kleding met push-upwerking. Een normaal lijf echt naakt zien, zonder sexy poses, siliconen en fotoshop, we zijn er gewoon niet meer aan gewend. En waaraan we wel gewend zijn, dat wordt dus het nieuwe normaal. Ik word er verdrietig van: Irenes lijf is gezond, en ze denkt dat ze een stoornis heeft.

Dus doe ik hierbij een oproep aan alle scholen om het douchen na gym weer in te voeren en de jeugd vertrouwd te maken met het feit dat borsten nu eenmaal asymmetrisch zijn, dat piemels er in alle maten bestaan, dat lijven verschillen. Uiteraard moeten we kinderen beschermen tegen lieden met onheuse bedoelingen, altijd en overal! Maar met schoolreisje naar de sauna lijkt me een top idee: ontspannen zonder smartphone!

i.vansteijn@maarsinghenvansteijn.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct