W ist u dat ‘de feestdagen’ een veelbesproken onderwerp is binnen de spreekkamer van een psycholoog? En dan niet hoe leuk deze periode is, maar hoe lastig ze kan zijn. De aanloop ernaartoe kan al voor flinke hoofdpijn zorgen. Stipt op nummer 1 staat de vraag wie er bij wie op visite gaat en of dat allemaal wel goed zal gaan.

Ik beluister jaloezie, afgunst en angst over bepaalde mensen, dat ze het feest zullen verpesten wanneer ze eenmaal met elkaar aan het gourmet zitten. Ook opzien tegen het ‘kringetje zitten’ is veel gehoord.

Opvallend is dat mensen vaak niet beseffen dat ze zelf ook onderdeel zijn van het geheel en niet durven sturen op verandering. En ze hebben gelijk: iets veranderen met de kerst is eng, tradities zijn heilig.

Toch zou ik tegen iedereen die hiermee worstelt willen zeggen: probeer het dit jaar en neem regie over het deel waarover je regie kunt nemen, ook al denk je van niet. Bedenk van tevoren hoe je van die uren iets kan maken waardoor het leuker wordt.

Ga in plaats van ‘kringetje zitten’ lekker wandelen en wie weet zijn er meer die dat fijn vinden. Neem een spel mee dat je zelf leuk vindt, er is vast iemand die wil meedoen. Wacht niet af, doe iets, koers op wat je wél wilt, en besteed je aandacht niet aan gepieker over hetgeen je níét wilt, want dan gebeurt dat juist.

Met stip op nummer 2 staat ‘eenzaamheid’. Alleen zijn met de feestdagen geeft voor veel mensen een diep akelig gevoel, ook wanneer ze normaal gesproken best alleen kunnen zijn.

In de periode voorafgaand aan de feestdagen worden we door de media en winkeletalages bekogeld met boodschappen over warme saamhorigheid en gezelligheid. Mensen vragen steeds wat je gaat doen met kerst en oud en nieuw en wensen je mooie dagen.

Alleen zijn met kerst en de jaarwisseling kan het gevoel geven niet van belang te zijn, een beetje te mislukken.

'Die zijn niet bezig met morgen, die nemen de situatie zoals ze is.'

Dat gevoel is pijnlijk. Ook hierover kun je je heel druk maken, maar dat hoeft niet per se.

Fijner is het om ermee om te gaan zoals ook dieren dat doen. Die zijn niet bezig met morgen, die nemen de situatie zoals ze is.

Emoties zijn tijdelijk. Je ontkomt toch niet helemaal aan dat gevoel, omarm het. Maar plak er niet aan vast, dan word je slachtoffer van jezelf.

Ga door met wat je je had voorgenomen voor die dagen, liefst een activiteit waarover je voldoening kunt voelen. Al was het maar die volle kast eens goed opruimen, je administratie doen of een brief schrijven aan iemand die je dierbaar is.

Maak van de feestdagen zoveel mogelijk gewone dagen, net als alle andere en voeg iets betekenisvols toe.

Het wordt vanzelf weer morgen.

i.vansteijn@maarsinghenvansteijn.nl

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct