Geert-Arend Roorda. FOTO HENK JAN DIJKS

Column Geert-Arend Roorda: Tellen

Geert-Arend Roorda. FOTO HENK JAN DIJKS

Het niet meer bijhouden van scores, standen en ranglijsten wordt, als het aan de KNVB ligt, doorgetrokken. Teams tot onder 12 jaar hoeven zich vanaf volgend seizoen niet meer druk te maken om deze spelelementen.

Volgens de KNVB is dat een goede zaak want, zo claimt de bond, dat hebben we uitgebreid onderzocht. Kinderen zouden zich hoofdzakelijk bezig houden met de vraag of ze aan de bal komen, acties mogen maken en met hun vriendjes kunnen voetballen. Het winnen komt volgens de bond pas ver daarna aan bod.

Nu heb ik zelf menig wedstrijdje gespeeld vanaf het moment dat ik 5 jaar werd. Het bijhouden van scores had ik tot kunst verheven (ik heb de plakboeken nog) en als ik nou ergens voor speelde dan was het wel de winst. En dat kon ook, want iemand van 5 kan al met speels gemak goed tellen.

Theorie versus praktijk

De plannen van de KNVB zullen ongetwijfeld pedagogisch verantwoord zijn en er zullen vast universitair geschoolde types zijn die de stelling van de bond willen onderschrijven, maar die komen echt niet uit het voetbal.

Daarbij: leren omgaan met verlies lijkt me wel een levensles die je vroeg mag worden aangeleerd. De KNVB voert aan dat verliezen met ruime cijfers vaak voorkomt in het pupillen voetbal en dat zou ten koste gaan van de spelvreugde.

Misschien kan de KNVB zich dan beter gaan richten op de vormgeving van competities waarbij vaker en beter kan worden ingespeeld op het niveau(verschil) van de teams.

Kinderen de dupe van maatregel

Een tweede ‘gegronde’ reden zou zijn dat ouders zich nogal competitief gedragen wanneer een kampioenschap van hun kroost in zicht komt. Maar om daar dan de kinderen de dupe van te laten worden door het tellen te verbieden, is een maatregel van niks. Trouwens: een beetje pienter kind neemt dan de sport én zijn ouders niet meer serieus. Die weet echt wel of het 4-1 of 1-4 is geworden op zaterdagochtend.

Het is een beetje argumenten zoeken om je zin door te drijven. Zoiets als autorijden verbieden omdat één op de zoveel te hard door z’n Vinex-wijkje jakkert. Doen we toch ook niet? Leggen we er gewoon een keurig verkeersdrempeltje in.

geert.roorda@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct