Oud-profvoetballer Geert-Arend Roorda (31) laat elke dinsdag zijn licht schijnen over zaken die hem opvielen in het voorbije voetbalweekeinde.

Het was misschien wel hét moment van het weekend. Ajax-aanvoerder Dusan Tadic die vroeg in de tweede helft van de wedstrijd tegen SC Heerenveen even zei waar het op stond.

Sergiño Dest, de jonge en af en toe onrustige 19-jarige rechtsback, had het maar te slikken. De 30-jarige Tadic was er helemaal klaar mee.

In een seizoen waarin alles lijkt fout te gaan in een paar weken tijd, luidde de Serviër de noodklok. Dat het onervaren 19-jarige ‘slachtoffer’ nog en plein public tegen durfde te sputteren na de tirade van zijn meerdere, zegt misschien wel wat over zijn generatie.

Gelukkig voor trainer Erik ten Hag maakte Tadic even later zijn status waar door de wedstrijd in het Abe Lenstra-stadion te beslissen. De hiërarchie in het veld is duidelijk bij de Amsterdammers. Als de nood aan de man is, moet de baas van zich laten horen. Die hoeft dan zeker geen tegenspraak te dulden van een tiener die net komt kijken.

Die absolute hiërarchie mis ik bij veel teams in de eredivisie, ook bij Heerenveen. Ze hebben deze jaargang al 18 (!) doelpunten moeten incasseren die voortkwamen uit standaardsituaties. Het is juist in die situaties dat het team moet kunnen rekenen op verantwoordelijkheid en discipline van het individu. De ploeg van trainer Johnny Jansen kiest bij corners bijvoorbeeld voor mandekking. Dat betekent automatisch dat degene die scoort daarvoor de gelegenheid heeft gekregen van zijn directe tegenstander.

Maar nooit zie ik dat iemand wordt aangesproken na wéér zo’n eenvoudige tegentreffer. Niemand in het veld staat op om de boel wakker te schudden en teamgenoten te wijzen op verantwoordelijkheid, om er alles aan te doen om tot een resultaat te komen.

De jonge Heerenveners kunnen wat dat betreft veel leren van de wijze waarop de tegenstander zaterdag van zich deed spreken. Al speelde Ajax niet goed en had Heerenveen die ploeg vooral in de eerste helft pijn kunnen doen.

Maar toen het moment daar was en de voorsprong een feit was, stonden de professionals – de winnaars – aan de hand van Dusan Tadic op om de zege voor de Amsterdammers veilig te stellen. Daar kon de thuisclub zonder een opgestane leider in het veld weinig tegenoverstellen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct