Column Asing Walthaus: Wadvrouw

Ja het staat er echt, op pagina 299. Anne Wadman wordt in Swallows and floating horses , een Engelstalig overzicht van Friese literatuur, voor een vrouw aangezien. ,,Her work attracted attention outside Friesland too’’, staat daar, gevolgd door een fragment uit De smearlappen in het Fries en in het Engels.

Dichter Cornelis van der Wal zag dat het eerst. Hij heeft het boek al en was donderdag niet bij de officiële presentatie in boekhandel Van der Velde. Ik was daar wel en de hond was mee, want het was Werelddierendag en dan is zoiets een leuk uitje. Er was volop kaas, worst en Friese poëzie, dat is voor een hond ook genieten.

,,Cornelis vertelde het mij ook’’, zei dichter-schilder Anne Feddema, die naast me zat. ,,Ik vroeg meteen: hoe sta ik er dan in?’’ Als man, dus (p. 223).

'Volmaaktheid laten we aan God over'

Ik schudde uitgever Clive Boutle de hand, een vriendelijke, welbespraakte Brit die me een paar weken geleden over de telefoon al van alles over het boek had verteld. ,,Er staat een foutje in’’, fluisterde ik hem toe. ,,Anne Wadman wordt als vrouw omschreven, maar hij was een man.’’

Zoiets zal wel hard aankomen dacht ik, maar er is veel meer nodig om een Brit uit het lood te krijgen. ,,Perfection we leave to God’’, zei hij onverstoorbaar glimlachend. Volmaaktheid laten we aan God over.

Daarna was de presentatie. Zes teksten werden in het Fries en Engels voorgelezen. Soms klonk het Engels zelfs mooier dan het Fries, ik durf het bijna niet te bekennen, misschien waren het de Engelse vertalers die het zo voorlazen. Eén Friese tekst was onvertaalbaar gebleken, vertelde samenstelster Alpita de Jong, maar ze wist niet meer welke. Ook de worst en de kaas gingen er goed in.

Na afloop kwam Boutle even terug. ,,We hebben de mensen die er verantwoordelijk voor waren allemaal ontslagen’’, zei hij, even onverstoorbaar als zojuist.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct