Omslag Natuur inschakelen, natuur uitschakelen

Column Asing Walthaus: Uitschakelen

Omslag Natuur inschakelen, natuur uitschakelen

Oom Sytze had Natuur inschakelen, Natuur uitschakelen vroeger als een bijbel op tafel liggen.

Op het omslag vlogen en kropen kleurige vlindertjes, insecten en torretjes in het gelid naar links, richting een mechaniek van tandwielen. Dat leek op de grote machine waar Charlie Chaplin in vastzit in Modern times .

Het boek was geschreven door Louis G. Le Roy, de ecotect uit Oranjewoud die begin jaren zeventig afrekende met bestaande ideeën over de planning van natuur in de stad. Die was te strak. Je moet niet te veel snoeien en spitten en onkruid laten staan, de natuur redt zich wel, daar kwam het op neer.

Toch vroeg de natuur het werk laten doen nog best veel menselijke inzet. Oom Sytze stak in de jaren zeventig en tachtig zo’n beetje elk weekeinde in de Leeuwarder Le Roy-tuin bij de Regenboogkerk in nieuwbouwwijk Bilgaard.

Er gingen vrachtwagens vol puin heen, dat tot een ruige muur werd gemetseld, en verder moest er toch gekapt en gedaan worden om een woeste chaos tussen de nette vlakke tuintjes te krijgen. Sommige buurtbewoners meldden het un soadsje te vinden, maar het wende. Oom Sytze is er niet meer, de kerk is nu wijkcentrum, maar de tuin is er nog steeds.

Toen Le Roy in Leeuwarden kwam kijken, tekende het Vrije Volk uit zijn mond op: ,,Mensen praten zo kinderachtig als je het over de natuur hebben. Zal er hier en daar iets kapot worden gemaakt, dat herstelt zich toch weer.’’ Oom Sytze wist dat al, die had dat boek immers, maar het is een wijze raad voor Stichting Tijd, die na een snoeibeurt in de tuin van Heerenveen doet of alles voorbij is. Niet bij de pakken neerzitten, mensen, maar inschakelen, uitschakelen.

asing.walthaus@lc.nl

home
net-binnen
menu