Klaas Bruinsma in 2010 met twee boeken die hij uit het Grieks en Midden-Nederlands vertaalde naar het Fries. FOTO ARCHIEF LC

Column Asing Walthaus: Klaas Bruinsma

Klaas Bruinsma in 2010 met twee boeken die hij uit het Grieks en Midden-Nederlands vertaalde naar het Fries. FOTO ARCHIEF LC

Deze week is Klaas Bruinsma overleden, de beminnelijke man die een groot deel van de wereldliteratuur in het Fries heeft vertaald. Hij heette net zo als Klaas Bruinsma, de drugsbaron die ze de De Dominee noemden en die in 1991 is vermoord.

In 2003 vroeg ik hem daarnaar in boekhandel De Tille, waar ik hem trof. Ik vond het terug op mijn eigen weblog. Hij zat een kort gedicht te schrijven voor de presentatie begon. Over zijn schouder las ik stiekem mee, hij heeft het ouderwets sierlijke handschrift dat jarenlang voor de klas staan verraadt.

,,Wêr lizze, freon, de woartels fan de skiednis'', ging het, ,,fan't folk, dat us it leafste en djoerst op ierd' is? / Djip as de libbenssoppen fan it hert, / dat syn geheimen hoeden fol earbiednis.''

Hij ondertekende lichtvoetig: ,,Klaas Bruinsma, nee, net die oare, dy is al dea.''

,,Heeft U daar veel last van?’’, wilde ik bij de wijn na afloop weten. ,,Beginnen mensen daar vaak over?’’

Al twaalf jaar, zei hij, en hij vond het wel vermakelijk. ,,Heeft u ook een reddingboot die Neeltje Jacoba heet?’’, vroeg ik er achteraan. ,,Myn reddingboat hjit humor'', antwoordde hij spits.

Twaalf jaar geleden, zei hij, ging hij saté halen bij de Chinees in Balk. Om de tijd te doden bladerde hij in de Panorama . Daar stond een verhaal in over de andere Klaas Bruinsma, die het loodje had gelegd. ,,Ik hie noch nea fan de man heard’’, zei Klaas Bruinsma.

Hij las gefascineerd door en kwam er zo achter dat er ook een boek over zijn naamgenoot bestond, De Dominee . Hij ging dadelijk naar de boekhandel in Balk, waar er drie lagen. Hij kocht ze alle drie. Zo voorkwam hij dat anderen in Gaasterland het uit zouden vinden.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct