Durk Hibma

Column Asing Walthaus: Hibma

Durk Hibma

Als beginnend reporter zonder school voor journalistiek moest ik in hoog tempo de kunst afkijken bij ervaren vakgenoten.

Durk Hibma, die donderdag is overleden, was er zo een. Hij schreef voor het Friesch Dagblad . Bovendien had hij een baard waarvan ik in die tijd dacht dat die verplicht was voor wie in het Fries wilde schrijven.

Op een middag werd ik naar een bijeenkomst gestuurd van de Voorlopige Wadden Advies Raad. ,,Dat moet je eens in je leven hebben meegemaakt’’, zeiden de mensen die op de krant de dienst uitmaakten en ze knipoogden naar elkaar. ,,Kijk maar of er nieuws in zit.’’

Koffie en dode spinnen

De Voorlopige Wadden Advies Raad was een wonderlijke club. Alles zat erin, mensen van het milieu, toerisme, bedrijven, landbouwers, vissers, jagers, je kon het zo gek niet bedenken. Die vergaderden tot ze een advies voor het Rijk hadden. Dat deden ze in een Leeuwarder gebouw dat nu plaats heeft gemaakt voor een Bonnematoren. De lucht van koffie en dode spinnen sloeg je er tegemoet.

De achttien leden, drie deskundigen en voorzitter Siepie Langedijk-De Jong zaten rond een grote tafel. Aan een kleiner tafeltje zat de pers. Dat waren Durk Hibma en ik.

De vergaderaars begonnen met de notulen van de vorige keer. Hibma leunde achterover, sloot zijn ogen en viel in slaap.

Dit leek me een leermoment en ik stootte hem aan. ,,Kisto samar sliepe?’’, zei ik.

Poerbêst

,,Hjir kin men poerbêst sliepe, ik kom hjir alle kearen’’, zei hij.

,,Mar wat as der echt nijs is?’’, vroeg ik.

,,As der echt wat is, begjinne se fansels lúder te praten’’, wist hij. Een lesje journalistiek dat ik nooit meer ben vergeten. Dank je wel, Durk Hibma.

asing.walthaus@lc.nl

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct