Het culturele hoofdstadjaar 2018 is werkelijk voorbij. Iedereen trekt zijn handen van de fonteinen af en schuift ze als een hete aardappel naar elkaar door.

Kletterdei – de voorlaatste vrijdag van maart, toen de waterbronnen aangezet werden – zou heel wat wezen, maar was even armoedig als het aanfloepen van straatverlichting.

Het kasteel vol schone slapers dat Merk Fryslân heet, verwijst lui door naar de site van 11fountains. Die meldt: ,,Naar verwachting bewijzen de kunstwerken zich dit jaar ook opnieuw als selfiekanon.’’ Ja tuurlijk joh! Die lui komen vanzelf! Het is immers net de Taj Mahal!

De provincie, die de fonteinen trok, laat het lekker waaien. Een stichting om ervoor te zorgen komt er niet, maar wel komt er een intentieverklaring met de gemeenten. Deze zomer is het al zover! En de organisatie die het bedacht, LF2018, (die heet nu LF2028, wat benieuwd maakt naar hoe ze zich in 2029 gaan noemen) houdt ,,inspiratiesessies’’. Goed bezig, jongens!

Ja, als die club er al niet meer in gelooft, is 2018 echt voorbij. Als je de mensen wilt voeren die dat hele fonteinenproject niks vonden, met al die buitenlandse kunstenaars en dat belastinggeld, moet je het zo aanpakken. Als je een fonteinentraject dat echt leuk is, want dat is het – Franeker is de mooiste, IJlst is een goede tweede, maar wie ben ik – om zeep wilt helpen, zoals Kitty Postma uit Workum zei, dan is dit de beste methode.

We voelden al nattigheid toen de afrekening gepresenteerd werd van 2018, waaruit in grote lijnen bleek dat eigenlijk alles een succes is geweest. Daar hing al iets in de lucht van klaar nu, mooi geweest, we hebben lekker gek gedaan en nou weer gewoon aan het werk. Dat is dit, dus.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Opinie
11 Fountains
Column
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct